Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană recomandă Consiliului să…

Comisia Europeană recomandă Consiliului să confirme perspectiva R. Moldovei de a deveni membră a UE și își oferă avizul cu privire la acordarea statutului de candidat. Ursula von der Leyen: „Moldova este pe o adevărată cale pro-reformă, anticorupție și europeană”

Comisia Europeană recomandă Consiliului să confirme perspectiva R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni membre ale UE și își oferă avizul cu privire la acordarea statutului de candidat. O notă în acest sens a fost publicată vineri, 17 iunie, pe site-ul oficial al Comisei Europene.

„De asemenea, recomandăm acordarea statutului de candidat Moldovei, în condițiile în care țara va efectua reforme. Moldova este pe o adevărată cale pro-reformă, anticorupție și europeană. Mai are un drum lung de parcurs. Dar credem că are potențialul de a se ridica la nivelul criteriilor”, a scris Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene pe Twitter.

Astăzi, Comisia Europeană și-a prezentat Avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de Ucraina, Georgia și Republica Moldova, la invitația Consiliului. Opiniile de astăzi se bazează pe evaluarea Comisiei în lumina celor trei seturi de criterii de aderare la UE convenite de Consiliul European: criterii politice, criterii economice și capacitatea țării de a-și asuma obligațiile de aderare la UE (acquis-ul UE).

Opiniile iau în considerare, de asemenea, eforturile R. Moldovei, Ucrainei și Georgiei în implementarea obligațiilor care le revin în temeiul Acordurilor de Asociere (AA), inclusiv a zonelor de liber schimb profunde și cuprinzătoare (ZLSAC), care acoperă părți semnificative din acquis-ul UE.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană concluzionează că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților. Politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins. Țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. În acest sens, Comisia recomandă ca Republica Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri, 18 mai, o alocuțiune în plenul Parlamentului European în cadrul căreia a vorbit despre despre războiul din Ucraina și consecințele acestuia, dar și despre aspirația R. Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană. Detalii aici

Parlamentul European a votat joi, 5 mai curent, rezoluția prin care a cerut Consiliului European și Comisiei Europene să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană. Eurodeputatul Siegfried Mureșan a menționat atunci într-un mesaj pe Facebook că „această rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene”. Detalii aici

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează în zilele de 17-18 mai o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu prim-ministrul Regatului Belgiei și va avea întrevederi cu oficiali ai instituțiilor UE.

Pe 11 aprilie 2022, la Luxemburg, R. Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a țării noastre la UE. Anunțul a fost făcut atunci de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu, care a spus că va implica în acest proces „nu numai autoritățile, ci și societatea civilă, pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi”.

Pe 3 martie 2022, R. Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Pașii de aderare la UE:

  • R. Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene (3 martie 2022);
  • Țara noastră a primit chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE (11 aprilie 2022);
  • Răspunsurile la chestionar urmează a fi transmise Comisiei Europene în decurs de o lună;
  • În baza acestor răspunsuri, Comisia va elabora o opinie și o va transmite Consiliului pentru decizie;
  • Toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat;
  • Negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE;
  • În timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
  • După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
  • În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
  • Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Țara devine membru al UE.