Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile ucrainene declară că au…

Autoritățile ucrainene declară că au descoperit o a treia groapă comună lângă Mariupol. Primarul orașului susține că localnicii ar fi fost obligați de trupele ruse să îngroape cadavre în schimbul hranei

Satellite image 2022/Maxar Technologies

O a treia groapă comună a fost găsită lângă Mariupol, a declarat marți, 26 aprilie, primarul orașului-port asediat de forțele ruse, pentru televiziunea ucraineană, scrie CNN.

Pe lângă gropile comune descoperite în satele Mangush și Vynohradne, „acum vedem că mai este una”, a spus Vadym Boichenko.

Noi imagini din satelit au arătat o groapă comună în satul Staryi Krym, potrivit canalului de Telegram al autorităților orașului.

Imaginile arată tranșee excavate pe teritoriul Cimitirului din Crimeea Veche, a declarat consiliul orășenesc pe Telegram.

Gropile au apărut pe 24 martie, după ce satul a fost ocupat de ruși, și aveau aproximativ 60 până la 70 de metri lungime, a spus consiliul.

Până pe 7 aprilie, conform noilor imagini, o parte din tranșee au fost acoperite, iar dimensiunea cimitirului a crescut.

„Noi tranșee au fost înregistrate pe 24 aprilie. Lungimea gropii comune a crescut la peste 200 de metri”, se arată în comunicat.

Boicenko a acuzat forțele ruse că au implicat populația locală în înmormântări în masă în schimbul hranei.

„Ei [localnicii] ne-au spus că trebuie să muncească cu „orele” pentru a avea mâncare și apă. Acum nu există suficient ajutor umanitar în Mariupol, așa că oamenii sunt forțați să o facă”, a spus el pe Telegram.

CNN scrie că nu poate confirma relatările despre gropile comune, însă imaginile din satelit arată existența unor săpături.

Săptămâna trecută, oficialii ucraineni au identificat locația gropilor comune de la Manhush, lângă Mariupol, după publicarea imaginilor din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies.

Petro Andriuschenko, un consilier al primarului din Mariupol, a postat joi pe Telegram informații despre groapa comună de la Manhush.

Marți, primarul Boicenko a reiterat că aproximativ 20 000 de locuitori din Mariupol au murit de la începutul invaziei.

„Situația de la Mariupol rămâne extrem de dificilă”, a spus el. „Artileria inamică bombardează fortăreața noastră Azovstal”, uzina de oțel în care sunt adăpostite trupele și civilii ucraineni.

„Sunt femei și copii înăuntru. Este necesară încetarea focului pentru a începe evacuarea. Din păcate, nu există o încetare a focului”, a spus Boichenko. „Oamenii rămân fără mâncare, aproape că nu există apă potabilă. Aceasta este o catastrofă umanitară”, a mai spus acesta.

Este a 62-a zi de război în Ucraina. Curtea Penală Internațională (CPI) va participa la ancheta europeană privind acuzațiile de crime de război din Ucraina în urma invaziei rusești. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele ruse desfășoară un atac masiv cu focuri de armă și blochează unitățile ucrainene în apropierea uzinei Azovstal din Mariupol.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina – LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina