Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Volumul de gaze naturale consumate…

Volumul de gaze naturale consumate în luna decembrie a anului 2022 în R. Moldova, cu peste 40% mai mic în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Suma compensațiilor acordate gospodăriilor

Volumul consumului de gaze naturale în luna decembrie 2022 a constituit 101,8 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 42,2 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, potrivit serviciului relații publice al S.A. „Moldovagaz”, fața de luna noiembrie 2022 acest indicator a crescut cu 38,7 milioane de metri cubi sau cu circa 61,3 %.

Potrivit companiei, în conformitate cu Legea nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, consumatorilor casnici în număr de peste 573 de mii de conturi personale le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în decembrie 2022 în mărime de 523,5 milioane de lei. Adițional, pentru consumatorii casnici din asociațiile de locatari în număr total de aproximativ 9850 de locuri de consum volumul compensațiilor calculate a constituit 8,6 milioane de lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite.

„Consumatorii casnici, până la data de 31 decembrie 2022, au plătit 99,1% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este cu 0,4% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99%, ceea ce este identic indicilor perioadei similare a anului trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, se menționează în comunicatul Moldovagaz.

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate circa 380 de unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 1,7 milioane de lei. Totodată, față de peste 190 de consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Conform datelor S.A. „Moldovagaz”, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 31 decembrie 2022 a atins cifra de 12,329 miliarde lei și acoperă 99,3% din volumul furnizat în perioadă ianuarie-noiembrie 2022. Gazele consumate în luna decembrie urmează să fie achitate în luna ianuarie curent.

S.A. „Moldovagaz” a achiziționat gaze naturale din două surse, începând de duminică, 4 decembrie.

„5,7 milioane de metri cubi vor fi furnizate de Gazprom în baza contractului existent și în conformitate cu volumele aprobate pentru luna decembrie. Acest volum va fi direcționat în proporție de 100% către Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică de către MGRES către consumatorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

De asemenea, începând de mâine, S.A. „Moldovagaz” va cumpăra gaze naturale de la S.A. „Energocom”, potrivit nominalizărilor zilnice, în cantitate de 3,5 milioane de metri cubi pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului”, a scris Ceban pe pagina sa de Telegram la începutul lunii decembrie.

Întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom în luna decembrie a ajuns în regiunea transnistreană după ce S.A. Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).