Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Vadim Ceban: „Moldovagaz va achiziționa…

Vadim Ceban: „Moldovagaz va achiziționa gaze naturale din două surse, în luna decembrie. Consumul zilnic al R. Moldova va fi de 9,2 milioane de metri cubi”

S.A. „Moldovagaz” va achiziționa gaze naturale din două surse, începând de duminică, 4 decembrie, potrivit președintelui Consiliului de administrație al companiei, Vadim Ceban.

Acesta a menționat că consumul zilnic al R. Moldova în luna decembrie va fi de 9,2 milioane de metri cubi de gaze naturale.

„5,7 milioane de metri cubi vor fi furnizate de Gazprom în baza contractului existent și în conformitate cu volumele aprobate pentru luna decembrie. Acest volum va fi direcționat în proporție de 100% către Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică de către MGRES către consumatorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

De asemenea, începând de mâine, S.A. „Moldovagaz” va cumpăra gaze naturale de la S.A. „Energocom”, potrivit nominalizărilor zilnice, în cantitate de 3,5 milioane de metri cubi pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului”, a scris Ceban pe pagina sa de Telegram.

Întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom în luna decembrie va ajunge în regiunea transnistreană după ce S.A. Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie, a anunțat sâmbătă, 3 decembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze.

Volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova de către Gazprom în luna decembrie va rămâne la același nivel ca în lunile anterioare – de 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

„Prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în luna decembrie va fi, în mod estimativ, de 785 de dolari pe mia de metri cubi”, a precizat anterior Vadim Ceban.

Anterior, în contextul unei posibile reduceri a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, ministrul a menționat că „R. Moldova deja are peste 200 mln m3 de gaz în depozite”.