Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Prețul gazelor naturale…

ULTIMA ORĂ Prețul gazelor naturale furnizate de Moldovagaz ar urma să scadă cu peste 3 lei. ANRE va examina miercuri proiectul

Imagine simbol

Consumatorii casnici ar urma să achite 13,39 de lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze, cu circa 3,3 lei mai puțin decât prețul actual. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat luni, 19 februarie, proiectul hotărârilor privind ajustarea prețurilor și tarifelor reglementate pentru furnizarea și distribuția gazelor naturale, în contextul obligației de serviciu public.

Proiectele prețurilor și tarifelor reglementate pentru furnizarea și distribuția gazelor naturale vor fi examinate, miercuri, 21 februarie, în cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al ANRE.

ANRE precizează că, pe lângă cererea de aprobare a prețurilor reglementate pentru gazele naturale, parvenită de la SA „Moldovagaz”, Agenția are în examinare și cererile de aprobare a tarifelor pentru 12 operatori ai sistemului de distribuție a gazelor naturale.

„Considerând că serviciul de distribuție este o componentă importantă în structura prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, a fost necesar de analizat minuțios toate cererile, în consecutivitatea corectă, astfel încât să fie evitată generarea ulterioară a devierilor financiare”, notează ANRE.

Dacă va fi aprobată, decizia Agenției va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

SA „Moldovagaz” a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că a expediat ANRE demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali la prețuri reglementate în 2024. Astfel, solicita, din 1 ianuarie, 16,06 lei pentru un metru cub, fără TVA, un preț cu 67 de bani mai mic decât cel actual. Totuși, Moldovagaz a prezentat și alte trei scenarii de aplicare a noului preț.

Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 13 347 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%.

Conform unui comunicat de presă emis de Moldovagaz, principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe spotul olandez TTF, precum și o diminuare pronunțată a componentei de corectare a venitului reglementat al furnizorului (devierile tarifare) pentru anul 2023.

În prezent, consumatorii casnici achită 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale, un tarif mai mic decât cel solicitat atunci de Moldovagaz.

Din luna decembrie anul 2022, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru utilizează gaze achiziționate de Energocom de pe piețele internaționale.