Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE va acorda R. Moldova…

UE va acorda R. Moldova 20 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate

Uniunea Europeană va acorda 20 milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate din R. Moldova, anunță vineri, 2 decembrie, Delegația UE în R. Moldova.

Suportul este oferit sub formă de grant și urmărește conectarea R. Moldova la rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T).

„Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au lansat un studiu de prefezabilitate privind conectarea rețelelor de căi ferate din R. Moldova și Ucraina la cele din UE – o investiție strategică ce ar îmbunătăți și securitatea alimentară globală”, menționează reprezentanții delegației.

La mijlocul lunii mai 2022, vicepremierul Andrei Spînu și directorul executiv al AFD, Rémy Rioux, au semnat un memorandum de cooperare în sectoarele energetic și feroviar. Astfel, R. Moldova urma să beneficieze de asistență tehnică pentru Î.S. „Moldelectrica” și „Calea Ferată a Moldovei”, în valoare de 800 mii de euro, banii fiind alocați de Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD).

Totodată, 400 mii de euro erau prevăzuți pentru implementarea planurilor de reformă și reorganizare la nivelul „Căii Ferate din Moldova”.