Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldelectrica și Calea Ferată a…

Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei vor beneficia de asistență tehnică în valoare de 800 de mii de euro din partea Guvernului francez

R. Moldova va beneficia de asistență tehnică pentru Î.S. Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei, în valoare de 800 mii de euro. Banii vor fi alocați de Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) în baza unui memorandum de cooperare în sectoarele energetic și feroviar, semnat marți, 24 mai, la Chișinău, de vicepremierul Andrei Spînu și directorul executiv al AFD, Rémy Rioux.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), din banii alocați de Agenția Franceză pentru Dezvoltare:
• 400 mii de euro vor fi redirecționați pentru securitate energetică, în particular, pentru realizarea a două studii post sincronizare a rețelei de transport Moldelectrica la rețeaua ENTSO-E. În acest sens, va fi elaborat Catalogul de măsuri necesare pentru buna funcționare post sincronizare și identificarea proiectelor noi pentru a fi incluse în planului de dezvoltare a rețelelor electrice de transport. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu RTE Franța;

• alți 400 mii de euro sunt prevăzuți pentru implementarea planurilor de reformă și reorganizare la nivelul Căii Ferate din Moldova. Pentru prima dată, în țara noastră se va organiza un forum dedicat sectorului de transport feroviar, la care vor fi discutate mai multe subiecte, printre care analiza pieței de mărfuri pe calea ferată, digitalizarea căilor ferate și a planului de investiții în calea ferată ce urmează să fie finanțat de către guvernul francez.

De asemenea, a fost agreat, cu directorul general al Agenția Franceză pentru Dezvoltare, în numele Guvernului R. Moldova, un sprijin financiar adițional de 60 milioane de euro pentru susținerea sectorului energetic și feroviar.

Vizita directorului executiv al Agenției Franceze pentru Dezvoltare la Chișinău are loc după întâlnirea acestuia cu președinta Maia Sandu, la Paris, săptămâna trecută, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Vizita este prilejuită de continuarea implementării angajamentelor financiare ale Franței față de R. Moldova, anunțate în timpul Conferinței de sprijin pentru R. Moldova de la Berlin, la începutul lunii aprilie curent. „Valoarea totală a investițiilor franceze oferite, se ridică la 126 de milioane de euro, inclusiv 75 de milioane de euro prin intermediul AFD”, potrivit MIDR.

Grupul AFD implementează politica Franței în domeniile dezvoltării și solidarității internaționale. Pentru a-și consolida activitățile în R. Moldova, AFD a deschis un birou de reprezentare la Chișinău, în februarie 2022.