• Studiile fiicei președintelui Curții de Conturi, achitate de-un offshore alimentat cu bani obținuți de pe urma unor contracte de intermediere cu Metalferos

  Studiile fiicei președintelui Curții de Conturi, achitate de-un offshore alimentat cu bani obținuți de pe urma unor contracte de intermediere cu Metalferos
  vizualizări
  11 septembrie 2020 | 14:02

  O firmă-căpușă controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc a plătit studiile unor copii de politicieni moldoveni la universități de prestigiu din străinătate, scriu jurnaliștii de la rise.md. Fiica lui Marian Lupu, președintele Curții de Conturi, se află printre beneficiari.

  Banii ajungeau pe conturile instituției de învățământ de la offshore-ul Rowallan Overseas, cel care, la rându-i, beneficia de milioane de dolari de pe urma activității companiei Metalferos.

  Rise Moldova scrie că, pe 15 iulie 2014, când Marian Lupu era președintele Partidului Democrat din Moldova, firma offshore Rowallan Overseas SA transferă Universității Maastricht 10.510 de Euro. La destinația plății a indicat – „Student ID: I6092064, Alexandra LUPU”. Peste 14 zile, căpușa mai virează în contul instituției olandeze încă 8.500 de euro, iar la rubrica detalii trece din nou numărul de identificare al studentei Alexandra Lupu. În total, sunt 19 mii de euro.

  Contactată de RISE Moldova, Alexandra le-a spus jurnaliștilor că nu poate vorbi. Ulterior, nu a mai răspuns.

  – Reporter: Ați făcut studiile la Maastricht?
  – Alexandra Lupu: Da… Acum nu sunt disponibilă. Să mă sunați mâine. Acum sunt în drum și nu pot vorbi.

  Nici tatăl ei, Marian Lupu, nu le-a răspuns la apeluri, iar Violeta Balan, șefa serviciului de presă a CC le-a spus jurnaliștilor că șeful instituției nu vrea să comenteze informațiile: Am vorbit cu dl. Președinte. Poziția dumnealui, deci, totuși, investigația jurnalistică este așa o acțiune de autor, o operă de autor, deci investigația este investigație, la ce concluzie ajunge jurnalistul este propria lui răspundere. La momentul dat, dumnealui nu vrea să intervină cu nici un fel de precizări. Așteaptă materialul și atunci va decide dacă este cazul să intervină cu niște precizări.

  Studiile copiilor fostului deputat Constantin Botnari au fost și ele achitate cu bani din conturile companiei Rowallan Overseas SA. Totodată, din conturile acestei firme, trei cântăreți străini au fost plătiți pentru concerte și spectacole de noapte, organizate la Chișinău, în clubul Drive, care aparținea atunci lui Vladimir Plahotniuc, scrie Rise Moldova.

  ZdG a scris, la sfârșitul lunii iulie, că firma Rowallan Overseas, înregistrată în Panama, a primit de la un alt offshore, „Metoil Trading” LLP, cel care intermedia tranzacțiile cu metale de la Metalferos, 4,63 de milioane de dolari.

  Citiți și: VIDEO/ Dosarul Metalferos: Episodul Vladimir Plahotniuc

  Conform informațiilor prezentate oficial de către Serviciul de prevenire a spălării banilor din Letonia, în perioada 30 octombrie 2012 – 1 iunie 2015, beneficiar efectiv al companiei „Rowallan Overseas” SA a figurat cetățeanul R. Moldova, Vladimir Plahotniuc.

  În acea perioadă, Plahotniuc era deputat și prim-vicepreședinte al Parlamentului R. Moldova. La fel ca și în cazul companiei „Metoil Trading” LLP, nici această firmă nu apare în declarațiile de avere din acea perioadă depuse de fostul deputat și președinte al PDM.

  În perioada 1-22 iunie 2015, în calitate de beneficiar al acestui offshore a figurat un alt cetățean al R. Moldova, Serghei Noscov (70 de ani). Jurnaliștii de la Rise Moldova au scris anterior că acesta a fost un „personaj-cheie” în administrarea afacerilor controlate de Plahotniuc.

  În perioada 2006-2009, Noscov a reprezentat acționarul majoritar al NIT, compania offshore „Advac Associates” Ltd. El a fost anterior administrator și asociat unic al „Nobil Club”, firmă care gestionează hotelul Nobil din centrul Chișinăului, dar și al agenției de pază „Argus-S”, controlată tot de Plahotniuc.

  Din 9 iulie 2015 și până pe 25 septembrie 2015, în calitate de beneficiar efectiv al companiei a fost Vladimir Marian, cel care a avut anterior drept de semnătură la compania „Metoil Trading” LLP și care, conform surselor ZdG, ar fi decedat între timp.

  Compania „Rowallan Overseas” apare și în anexele raportului Kroll II, dar și într-un raport al Procuraturii Generale privind investigarea fraudei bancare.

  În decembrie 2019, raportul prezentat deputaților arăta că în dosarul penal în care Vladimir Plahotniuc este investigat pentru spălare de bani, acesta era beneficiar final al mai multor companii offshore, printre care și al companiei „Rowallan Overseas” SA. Acestea au primit împreună 18,2 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro „despre care se cunoștea cu certitudine că provin din surse ilicite, fiind obținute din creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială”, se precizează în raport.

  Totodată, în anexele raportului Kroll se menționează că „Rowallan Overseas” a primit, din iunie 2006 și până în septembrie 2015 nu mai puțin de 646 de milioane de dolari. Detectivii de la compania Kroll au stabilit chiar că jumătate de milion de dolari primiți de „Rowallan Overseas” au ajuns ulterior în conturile companiei „Finpar Invest”, fondată de familia lui Plahotniuc, dar și că în lunile iunie-iulie 2013, offshore-ul a primit 12,5 milioane de dolari care proveneau „parțial sau total” de la cele trei bănci implicate în frauda bancară.

  Banii erau „plimbați” prin mai multe firmei offshore, iar ulterior ajungeau la companiile din grupul „Prime Management”, singura companie pe care Plahotniuc o indica oficial în declarațiile sale de avere în acea perioadă.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Sâmbătă, 19 septembrie, Rusia a raportat 6 148 de noi cazuri de infectări cu coronavirus. Aceasta fiind pentru a doua zi consecutiv când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6 000, transmite Agerp…
  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Peste 6900 de persoane au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore. Informația privind situația la frontieră

  În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 910 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 6 911 traversări persoane, dintre care 3…
  Peste 6900 de persoane au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore. Informația privind situația la frontieră

  Marea Britanie: Amendă de până la 10 000 de lire în cazul nerespectării carantinei

  Britanicii care nu vor respecta măsurile de autoizolare în cazul contaminării cu noul coronavirus vor fi pedepsiți cu o amendă de până la 10 000 de lire sterline (11 000 de euro), a anunțat sâmbătă, 19 septembr…
  Marea Britanie: Amendă de până la 10 000 de lire în cazul nerespectării carantinei

  Șaisprezece tineri și-au prezentat propriile soluții pentru reducerea corupției, în cadrul unui concurs de materiale video

  Plățile ilegale în învățământ, cadourile electorale, corupția în sistemul vamal și la acordarea permiselor de conducere sunt doar câteva dintre subiectele abordate de o serie de 16 video elaborate de tinerii ca…
  Șaisprezece tineri și-au prezentat propriile soluții pentru reducerea corupției, în cadrul unui concurs de materiale video

  Protest anti-măști în București. Medicii sunt îngrijorați: „E o lipsă de respect față de pacienți și personalul medical”

  Sute de persoane s-au strâns sâmbătă după-amiază în Piața Universității, dar și în Piața Victoriei din București ca să protesteze față de restricțiile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii noului co…
  Protest anti-măști în București. Medicii sunt îngrijorați: „E o lipsă de respect față de pacienți și personalul medical”

  A fost dezvelită placa comemorativă Vladimir Curbet și inaugurată sala mică de repetiții a Baletului Național JOC

  În cadrul programului aniversar de 75 de ani de la fondarea Baletului Național JOC, astăzi, 19 septembrie, a fost dezvelită placa comemorativă Vladimir Curbet și inaugurată sala mică de repetiții a Baletului Na…
  A fost dezvelită placa comemorativă Vladimir Curbet și inaugurată sala mică de repetiții a Baletului Național JOC