Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   România va aloca peste trei…

România va aloca peste trei milioane de lei românești pentru realizarea unor lucrări la punctul de trecere a frontierei Bumbăta – Leova

Sursa foto: MAI

Guvernul de la București a aprobat vineri, 26 mai, alocarea sumei de 3 milioane 215 mii de lei românești pentru realizarea lucrărilor de împrejmuire și asigurarea utilităților în punctul de trecere a frontierei de stat Bumbăta (România) – Leova (R. Moldova), pe teritoriul comunei Vetrișoaia din judeţul Vaslui, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului României, banii se alocă bugetului local al comunei Vetrişoaia, judeţul Vaslui, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2023.

Hotărârea mai prevede că sumele alocate rămase neutilizate la finele exercițiului bugetar se restituie la bugetul de stat. 

Punctul de trecere a frontierei moldo-române „Leova – Bumbăta” a fost deschis pe 23 mai în regim de testare. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), programul de lucru al punctului de trecere a frontierei de stat va fi în regim de zi, în intervalul orelor 08:00 – 20:00. La prima etapă va fi permisă trecerea frontierei, peste podul plutitor, de către unitățile de transport cu masa totală de 3,5 tone.

MAI menționează că prin instituirea acestui punct de trecere a frontierei de stat va fi facilitată traversarea frontierei de către persoane și mijloace de transport, fluidizat traficul transfrontalier și redus timpul de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei de stat, care acum sunt mai solicitate.

Lucrările de construcție a podului plutitor au început în vara anului 2022, în urma unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind instituirea unui nou punct de trecere a frontierei de stat.