Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ La Leova va fi…

VIDEO La Leova va fi deschis un punct de trecere a frontierei cu România. Construcția podului plutitor peste Prut a început

În scopul gestionării crizei de la frontieră și fluidizării traficului de persoane și mărfuri, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus să fie instituit un nou punct de trecere a frontierei de stat, „Leova – Bumbăta”, ce va fi deschis traficului internațional, pe segmentul moldo-român.

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a CSE care a avut loc sâmbătă, 25 iunie 2022.

Deschiderea noului punct de trecere a frontierei de stat va fi posibilă doar după ce autoritățile competente vor executa lucrările de construcție a drumului de acces și infrastructurii necesare amenajării pe malul râului Prut a unui pod de pontoane, se spune în comunicatul autorităților.

În acest sens, au fost acordate abilitările necesare pentru îndeplinirea acestor obiective, pentru dotarea viitorului punct de trecere a frontierei de stat și pentru negocierile necesar a fi realizate cu partea română, mai informează Guvernul.

Primarului orașului Leova, Alexandru Bujorean, spune că lucrările de construcție au început deja.

„Cred că nu doar eu, dar și o bună parte din orășeni au senzația că construcția acestui pod încă e un vis. Un vis care se transformă în realitate în ochii noștri, după zeci de ani de eforturi și speranțe”, a scris primarul pe facebook.

„78 ANI. Atât timp a fost așteptată vestea pe care am fericita ocazie să o comunic astăzi.

78 ani în urmă, în 1944, a fost distrus podul care unea localitățile Leova (Republica Moldova) și Bumbăta (România), pod care data în documentele istorice încă în 1781, presupus a fi construit după războiul ruso-turc din anii 1768–1774.

O parte din istoria seculară a orașului Leova a fost ștearsă 78 ani în urmă de mașinăria sovietică iar astăzi, adevărul istoric triumfă și renaște în ochii noștri.

În numele și cu respect pentru toți cei care au luptat și muncit pentru acest vis al leovenilor de pretutindeni și nu doar, cu recunoștință pentru cei care sunt în viață și cei care au plecat de lângă noi, neajungând să vadă această zi, anunț că cei 60 metri de Prut nu vor mai despărți orașul Leova de România, Uniunea Europeană și întreaga Lume Liberă!

PODUL LEOVA-BUMBĂTA VA FI RECONSTRUIT!

Ingineri, experți și constructori ai Armatei Române, Armatei Naționale a Republicii Moldova și alte instituții responsabile au inițiat lucrările de asamblare a podului flotant, pe bază de pontoane, care va uni orașul Leova cu satul Bumbăta din comuna Vetrișoaia, localitate înfrățită cu orașul Leova.

Motivul instalării pontoanele în această perioadă și în termeni restrânși vine de la necesitatea de fluidiza fluxul mare de unități de transport care tranzitează frontiera de stat a Republicii Moldova și care va crește considerabil în perioada de recoltare și exportare a producției agricole.

Încă nu e acel pod care va îmbrățișa pe mulți ani cele două maluri ale Prutului, dar e o etapă intermediară frumoasă și mult așteptată între acel Pod de Flori din 1990-1991 și cel de piatră, care cu certitudine va fi reconstruit în următoarea perioadă”, a mai scris primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean.