Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz solicită majorarea tarifelor la…

Moldovagaz solicită majorarea tarifelor la gazele naturale

Moldovagaz va solicita vineri, 21 ianuarie, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor pentru gazele naturale. Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat pentru Ziarul de Gardă că solicitarea Moldovagaz vine în contextul scumpirii prețului de achiziție a gazelor naturale.

„Moldovagaz va solicita mâine ANRE-ului majorarea tarifelor. Vom solicita majorarea pentru că prețul de achiziție a gazului este scump comparativ cu cel care este introdus în tarif și astfel nu acoperă cheltuielile”, a declarat Vadim Ceban.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) se întrunește vineri 21 ianuarie, ora 10:00, în ședință publică.

Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic, iar Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus printr-o dispoziție transferarea în avans a plăților compensațiilor la facturile la gaz pentru lunile ianuarie, februarie și martie. Detalii aici

La 11 ianuarie, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că, în cazul în care R. Moldova va continua să plătească Gazpromului 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale, conform calculelor preliminare anunțate de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, tariful pentru consumatorii finali ar putea ajunge pana la 14,7 lei pentru un metru cub de gaze. Totuși, Spînu susține că prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale pe care îl achită R. Moldova din ianuarie ar urma să scadă. Detalii aici

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi. 

Începând cu luna ianuarie 2022 cetățenii achită un tarif de 11 lei bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.