Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Moldovagaz” a transferat către „Gazprom”…

„Moldovagaz” a transferat către „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în noiembrie și decembrie

Imagine simbol

SA „Moldovagaz” a transferat către concernul rus „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în lunile noiembrie și decembrie 2022, în mărime de 47,64 milioane de dolarii sau peste 923 milioane lei, a anunțat vineri, 16 decembrie 2022, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Potrivit șefului de la „Moldovagaz”, acest lucru a fost posibil, printre altele, datorită sumei de aproximativ 363,46 milioane de lei transferate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru compensațiile la facturi.

În luna decembrie, R. Moldova a consumat doar două zile gaze naturale livrate de Gazprom, după care compania de stat Energocom a semnat, pe 3 decembrie, un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), astfel întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom merge acum spre regiunea transnistreană.

În schimbul celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrate de Gazprom, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh.

Zilele trecute, președintele Consiliului de Administrație al S. A „Moldovagaz” Vadim Ceban declara, în cadrul unei emisiuni, că în prezent R. Moldova cumpără tot volumul de gaze naturale de la compania de stat Energocom, care, la rândul său, cumpără gazele naturale de pe piețele internaționale. Autoritățile au menționat anterior că R. Moldova nu va plăti pentru gazele naturale livrate consumatorilor din stânga Nistrului.

Cu o zi înainte de acest anunț, pe 2 decembrie, compania Energocom a anunțat că a importat 4,3 milioane de metri cubi de gaze naturale din zona Mediterană, prin interconectorul Grecia-Bulgaria. Potrivit Energocom, achiziția a fost făcută pentru a testa cum funcționează în revers acest coridor.

„Astfel, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina. În trecut, coridorul transbalcanic a funcționat doar dinspre nord spre sud, acum fiind realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu sunt rusești”, ana anunțat compania Energocom.

Potrivit directorului interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, sunt mai multe potențiale surse de gaze aflate în discuții. Se testează, cu volume diferite, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni care vine spre Chișinău, la fel cum se vor testa și alte rute din regiune.

„Energocom trebuie să aibă construite poduri și relații cu cât mai multe companii din țări europene, astfel încât Republica Moldova să fie asigurată sută la sută cu gaze naturale și energie electrică”, a afirmat directorul Energocom.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 23 septembrie. 

Pe 23 noiembrie, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:

  • 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
  • 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.