Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul anunță că pregătește mai…

Guvernul anunță că pregătește mai multe programe de susținere a cetățenilor în contextul creșterii prețurilor. Gavrilița a cerut finalizarea strategiei de securitate alimentară a țării și elaborarea unui program de aprovizionare cu lemne

Prim-ministra Natalia Gavrilița a solicitat, în debutul ședinței Guvernului de miercuri, 22 iunie, finalizarea strategiei de securitate alimentară a țării până la sfârșitul lunii iunie. De asemene, Natalia Gavrilița a cerut miniștrilor elaborarea unor noi programe de susținere a cetățenilor, în contextul creșterii prețurilor, și crearea unui program de aprovizionare cu lemne.

„Rog, până la sfârșitul lunii, să fie finalizată strategia de securitate alimentară. Acum se vorbește foarte mult despre problemele agricultorilor, trebuie să oferim și o predictibilitate, care sunt planurile noastre, care sunt prioritățile la care lucrăm. În contextul rectificării bugetului, care ar fi anumite resurse suplimentare pe care le putem aloca, așa cu am luat decizia să compensăm 100% pentru acciza la motorină. (…) Trebuie toate aceste lucruri, care sunt în strategie, să fie finalizate și consultate cu toată lumea ca să existe această predictibilitate (…) pentru că toată lumea înțelege că ne așteaptă o toamnă complicată din cauza războiului din Ucraina și, în special, a problemelor de logistică”, a declarata prim-ministra Natalia Gavrilița la începutul ședinței Guvernului din 22 iunie.

Astfel, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a declarat că strategia de securitate alimentară a țării ar urma să fie prezentată publicului larg la sfârșitul săptămânii viitoare.

„La începutul săptămânii viitoare vom avea un draft pentru o discuție internă ca până la finele săptămânii viitoare să fie prezentată publicului larg (strategia de securitate alimentară n. r.), ca să facă cunoștință cu măsurile pe care ni le-am propus să le inițiem. De asemenea, vom finaliza și conceptul privind rambursarea accizei la motorină integral pentru categoria (de întreprinderi n. r.) mici și mijlocii”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

De asemenea, prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut ministrei mediului, Iuliana Cantaragiu, elaborarea unui program de aprovizionare cu lemne.

„Trebuie să prioritizăm subiectele legate de aprovizionarea cu lemne. Vă rog foarte mult, acesta să fie principalul subiect la care lucrăm, să avem un program de asigurare cu lemne, să ne asigurăm că nu cresc prețurile. Dacă este nevoie, să solicităm asistență din exterior. Ministerul Muncii și Protecției sociale lucrează la mecanismul de reducere a vulnerabilității energetice care va oferi anumite compensații țintite pentru gaze, electricitate, energia termică, dar este nevoie și de acțiune și pe partea de aprovizionare cu lemne. De aceea, vă rog aceasta, în următoarele săptămâni și luni să fie prioritate în lucrul ministerului. Aș vrea să văd un program de aprovizionare cu lemne.

De asemenea, știu că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale lucrează la o strategie de securitate energetică care tot va fi spre toamnă”, a mai declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a explicat că, draftul strategiei de securitate energetică a țării ar putea fi gata până la sfârșitul anului 2022, iar la începutul anului 2023 documentul respectiv ar putea fi aprobat. Spînu spune că autoritățile „văd” un document al strategiei de securitate energetică a țării pe termen mai lung, adică, până în anul 2050.

„Împreună cu partenerii, experții, s-a început lucrul pe diferite paliere a strategiei. Am început cu eficiența energetică, regenerabile. Au loc aceste grupuri de lucru în care se discută fiecare subiect separat. Conform estimărilor noastre, în septembrie vom avea conceptul strategiei care va fi consultat public. Draftul strategiei va fi gata până la finalul anului și sper ca la începutul anului viitor să putem aproba acest document. Vedem un document pe termen mai lung, vorbim de o strategie până în anul 2050, or, înțelegem că acest provocări în domeniul energeticii vor fi de durată și țara trebuie să fie pregătită pentru toate scenariile de viitor”, a declarata ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Astfel, șefa Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, a cerut miniștrilor ca până la 1 septembrie să vină cu programe noi de susținere a cetățenilor, în contextul creșterii prețurilor.

„Trebuie să venim cu programe noi în contextul creșterii prețurilor și cel târziu la 1 septembrie să avem aceste programe pentru diferite categorii de cetățeni, în special pentru categoriile de cetățeni cu venituri reduse”, a mai punctat prim-ministra Gavrilița.

În acest context, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a anunțat că Ministerul lucrează asupra extinderii programului de ajutor social care va fi oferit, inclusiv, pensionarilor cu pensii mai mici, familiilor cu mulți copii și persoanele din zonele rurale care nu găsesc locuri de muncă. De asemenea, ministrul Spatari spune că Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește și un programul de alocare a compensațiilor țintite pentru tarifele de energie electrică, gaze și căldură.

„Noi la Ministerul Muncii și Protecției Sociale suntem pe ultima sută de metri în elaborarea hotărârii de guvern pentru reforma ajutorului social în care vom extinde acoperirea programului și vom ținti mai bine inclusiv pensionarii cu pensii mai mici, familiile cu mulți copii, persoanele din zonele rurale care nu găsesc locuri de muncă.

De asemena, pregătim și programul de reducere a vulnerabilității energetice în care vom fi alocate fonduri pentru compensații țintite la tarifele de energie electrică, gaze și căldură. Vom avea un mecanism de subvenționare a înlocuirii aparatelor electrocasnice pentru cei mai vulnerabili”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.