Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Germania amplifică ajutorul acordat R.…

Germania amplifică ajutorul acordat R. Moldova. Ministra pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei: „Este imperios necesară susţinerea oamenilor nevoiaşi în această iarnă”

presedinte.md

Aflată la Berlin, preşedinta Maia Sandu a avut o întrevedere pe teme de securitate cu cancelarul Olaf Scholz şi alta privind cooperarea de dezvoltare cu ministra germană de resort Svenja Schulze.

Potrivit Deutsche Welle, ministra germană pentru Dezvoltare Svenja Schulze a promis noi ajutoare de susţinere a eforturilor de reforme ale Chişinăului şi pentru depăşirea actualelor crize generate de războiul declanşat de Moscova în Ucraina – înainte de toate în sectorul energetic.

Schulze a primit-o la Berlin pe preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită în capitala Germaniei tocmai pentru a discuta despre sprijinul pe care Germania îl oferă Chişinăului.

Potrivit unui comunicat emis de Președinție, șefa statului și ministra Svenja Schulze au discutat despre cooperarea bilaterală și despre programele de asistență pentru dezvoltare, desfășurate în țara noastră cu sprijinul Germaniei. Maia Sandu a menționat că acestea ne ajută în realizarea reformelor și la îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor noștri.

Ministerul german al Dezvoltării (BMZ) susţine guvernul de la Chișinău pentru a putea continua cursul reformelor pe calea aderării la Uniunea Europeană şi „oferă ajutor imediat pentru suţinerea persoanelor nevoiaşe”, notează sursa citată. În vederea gestionării crizei energetice, BMZ pune la dispoziţie R. Moldova suma suplimentară de 60 de milioane de euro, în mare parte din fonduri speciale destinate depăşirii consecinţelor internaţionale ale războiului din Ucraina. 

Şefa departamentului Dezvoltării, Svenja Schulze, a declarat: „Germania sprijină R. Moldova pe calea reformelor legate de aderarea la UE şi în vederea gestionării crizelor acute. Dacă ne gândim la multitudinea de crize cu care este confruntată această ţară în momentul de faţă, este impresionant cât de rapid şi cât de neabătut a implementat guvernul moldovean reforme în justiţie şi administraţie în cursul acestui an. Acum este imperios necesară susţinerea oamenilor nevoiaşi în această iarnă şi stabilizarea, astfel, a ţării atât de greu încercate. În acelaşi timp acordăm sprijin R. Moldova prin măsuri de eficienţă energetică, pentru a depăşi dependenţa de livrările ruseşti”.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina şi al consecinţelor acestuia asupra ţărilor din vecinătatea zonei de conflict, BMZ a creat un program de susţinere destinat R. Moldova, care cuprinde ajutoare în valoare de 112 milioane de euro. Aceşti bani sunt meniţi a ajuta familii nevoiaşe, să finanțeze măsuri de eficientizare energetică, de pildă în clădiri, şi pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni care s-au adăpostit pe teritoriul R. Moldova.  

Tot vineri, Maia Sandu a avut o întrevedere cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Potrivit purtătorului de cuvânt al cancelarului, Steffen Hebestreit, cei doi au discutat în special despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și efectele acestuia asupra R. Moldova. Cancelarul a subliniat că guvernul federal și Uniunea Europeană vor sprijini în continuare R. Moldova.

Publicitate
Publicitate