Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Premier Energy și FEE…

DOC Premier Energy și FEE Nord solicită ANRE majorarea prețului la energia electrică

Premier Energy Distribution și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice. Solicitările vin la nici o lună după ce ANRE a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie, majorarea tarifelor la energia electrică.

Astfel, potrivit documentelor publicate pe pagina web a ANRE, „Premier Energy”, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova care deservește consumatorii din centrul și sudul țării, solicită ANRE aprobarea prețului de 6,39 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual.

Potrivit „Premier Energy”, la baza acestei solicitări se află „necesitatea de ajustare a veniturilor reglementate de furnizare a energiei electrice în legătură cu majorarea recentă a tarifelor de distribuție, costurile înregistrate pentru dezechilibre pentru luna iunie curent, precum și vânzările mai mici de energie”.

Totodată, FEE-Nord solicită ANRE majorarea prețului de la 4,81 lei/ kWh la 5,68 lei/kWh (fără TVA). Potrivit FEE-Nord, „actualizarea prețurilor reglementate a fost solicitată în vederea acoperirii costurilor și cheltuielilor reale care sunt determinate de majorarea cu 62,9% a tarifelor pentru serviciile de distribuție a energiei electrice prestate de S.A. „RED Nord” începând cu 18.11.2022, precum și de micșorarea volumelor de energie electrică furnizată în lunile octombrie, noiembrie 2022, și a volumului prognozat furnizat în luna decembrie 2022”.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) privind majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, achită 4,77 lei/kWh (fără TVA), iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, vor achita 4,81 lei/kWh (fără TVA). Noile prețuri reglementate sunt aplicate din 4 noiembrie 2022.