Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Lucrătorii medicali care refuză…

DOC Lucrătorii medicali care refuză să se vaccineze nu vor mai primi indemnizații unice în cazul în care se vor infecta cu COVID-19 la locul de muncă

Sursa: MSMPS
Sursa: MSMPS

Angajații din sistemul medical care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 nu vor primi indemnizații în mărime de 16 mii de lei, în cazul în care se infectează cu COVID-19 la locul de muncă. Măsura se aplică și în cazul indemnizației de 100 de mii de lei prevăzută pentru angajații din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice care au decedat în lupta cu COVID-19. Un proiect în acest sens a fost aprobat miercuri, 13 octombrie, de Cabinetul de miniștri.

Potrivit autorilor proiectului, odată ce a fost asigurat și în continuare se asigură accesul universal la vaccin pentru toți angajații sistemului de sănătate, lucrătorii medicali care evită sau refuză administrarea vaccinului, nu se vor mai încadra în categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire.

„Lucrătorii care refuză vaccinare nu se vor încadra în rândul celor eligibili pentru indemnizația unică. Vom păstra aceste indemnizații doar pentru personalul vaccinat. La moment, rata personalului medical vaccinat este de 80%”, a declarat ministra Sănătății.

Astfel, de indemnizații unice de 16 mii de lei vor beneficia doar angajații vaccinați ai sistemului de sănătate în cazul în care se vor infecta cu COVID-19 la locul de muncă. Acordarea indemnizațiilor unice de 100 de mii de lei pentru personalul implicat în desfășurarea activităților medicale de combatere cu COVID-19 va fi doar pentru angajații vaccinați și care au decedat în lupta cu COVID-19.

Principalele prevederi ale proiectului:

1. La articolul VI1 , alineatul (1): acordarea indemnizației unice în mărime de 16 mii lei pentru personalul medical angajat și vaccinat împotriva COVID – 19.

2. La articolul VI2, alineatul (1): acordarea indemnizației unice în mărime de 100 mii lei pentru personalul implicat nemijlocit în desfășurarea activităților de combatere cu COVID -19 și vaccinat împotriva COVID -19, care a decedat în lupta cu COVID-19.

La 2 octombrie curent, ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat în plenul Parlamentului că indemnizația de 16 mii de lei pentru lucrătorii medicali infectați cu COVID-19 la locul de muncă, indemnizație care a fost instituită de fosta guvernare, dar și plata de 100 de mii de lei pentru cazurile de deces nu au fost plătite din 1 ianuarie 2021. Potrivit ministrei, la momentul de față s-a acumulat suma de 56,8 milioane de lei neplătite pentru această perioadă pentru 3 500 de lucrători medicali.

Citiți și: Ministra Nemerenco, despre indemnizațiile unice de 16 mii de lei pentru lucrătorii medicali care au trecut prin COVID-19: nu sunt plătite din 1 ianuarie 2021