Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ „Arena Națională” neexploatată va…

DOC „Arena Națională” neexploatată va primi peste 67 de milioane de lei din contul mijloacelor prevăzute de stat pentru majorarea capitalului social

Pe acest segment urmează să fie construit drum de acces către „Chișinău Arena” de pe traseul Chișinău-Orhei.

Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice (APP), va aloca din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, suma de până la 67 739,5 de lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social, conform prevederilor contractuale stabilite anterior. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat miercuri, 22 decembrie, de către Cabinetul de miniștri.

Concomitent, proiectul stabilește că, APP, în calitate de asociat unic în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” va asigura operarea modificărilor ce se impun în statutul „Arena Națională” SRL și va asigura prezentarea acestora, în termen de 30 de zile de la adoptare, instituției publice Agenția Servicii Publice (ASP) pentru efectuarea înregistrării de stat.

„Potrivit contractului APP, din numărul total de 24 de tranșe, două tranșe a câte 5 milioane de euro au fost achitate în perioada de construcție, iar alte 22 de tranșe a câte două plăți anuale urmează a fi achitate în termen de 11 ani, începând cu data emiterii certificatului de finalizare substanțială care au avut loc exact cu doi ani în urmă. Banii care urmează a fi alocați prin prezenta hotărâre constituie plata pentru prima și a doua transă aferente anului doi în sumă de 3 milioane 169 de mii 839 de euro. Țin să menționez că proiectul a fost supus avizării cu instituțiile de resort, inclusiv fiind efectuată expertiza anticorupți și expertiza juridică. Având în vedere faptul că în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 sunt deja prevăzute resursele financiare în acest sens, rog respectuos aprobarea proiectului de Guvern”, a declarat Eugeniu Cozonac, directorul APP.

„Într-adevăr, avem un contract și trebuie să facem aceste plăți și deja s-a investit în acest edificiu. Trebuie să ne asigurăm că este finalizat și pus în slujba cetățenilor. Așteaptă federațiile sportive, așteaptă artiștii darea în exploatare a acestui obiect. În același timp, trebuie să ne asigurăm că există planuri concrete pentru finalizarea și darea în exploatare a „Arenei Naționale” și că va fi utilizată la maxim în beneficiul cetățenilor. Continuăm să discutăm cum au fost gestionate deciziile anterior, însă acum trebuie să mergem înainte și să punem acest obiect în beneficiul cetățenilor”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița.

Pe 25 august curent, Cabinetul de miniștri a exclus de pe ordinea de zi a ședinței proiectul de hotărâre privind alocarea a 67 milioane de lei pentru „Arena Națională” neexploatată. Potrivit proiectului, complexul sportiv urma să primească din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021 – 67 739,5 mii de lei pentru „majorarea capitalului social”.

Propunerea de excludere a proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a venit atunci din partea prim-ministrei, Natalia Gavrilița, care a menționat că va înainta un demers pentru a afla acțiunile întreprinse de Procuratura Generală (PG) pe marginea dosarului privind „Arena Națională”.

Problemele de la „Chișinău Arena” au fost dezvăluite de ZdG încă în septembrie 2020. Menționam atunci că „Arena Națională” urma să fie dată în exploatare în octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor.

Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată-n exploatare pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă, apoi că nu era racordată la rețelele electrice. În mai 2019, printr-un prim acord adițional, statul și-a asumat obligația să achite în plus față de prevederile contractuale inițiale 1,5 milioane de euro pentru ca „Chișinău Arena” să fie conectată la apeduct și canalizare.

Ulterior, au apărut alte probleme care nu au fost luate în calcul la etapa inițierii proiectului, iar pentru a fi rezolvate, ZdG scria că era nevoie de investiții suplimentare: arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată.

Citește și: