Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cum explică prim-ministra Natalia Gavrilița…

Cum explică prim-ministra Natalia Gavrilița împrumutul de peste un miliard de lei acordat Moldovagaz: „Trebuie să dăm cât mai puține motive Gazpromului să ne deconecteze”

Natalia Gavrilița

R. Moldova trebuie să „dea cât mai puține motive” companiei rusești Gazprom pentru sistarea livrărilor de gaze naturale. Astfel explică prim-ministra Natalia Gavrilița decizia luată de membrii Comisiei Situații Excepționale (CSE) ca SA „Energocom” să împrumute companiei Moldovagaz un miliard 50 de milioane de lei.

Totodată, șefa Executivului susține că dacă concernul rus va decide să suspende furnizarea de gaze naturale către R. Moldova, deconectarea ar avea loc din „motive politice, nu comerciale”.

„Avem o sarcină foarte importantă – să asigurăm furnizarea de gaze naturale și alte resurse energetice la un preț accesibil, în această iarnă, în condiții foarte dificile. Vedem că este dificil pentru toată Europa. Lucrurile s-au agravat după cele mai recente atacuri în Ucraina asupra infrastructurii critice care au scăzut semnificativ disponibilitatea de energie electrică. În aceste condiții, trebuie să dăm cât mai puține motive Gazpromului să ne deconecteze, și din nou, din păcate, trebuie să venim în ajutorul Moldovagaz pentru a rezolva problema de lichiditate. Acest un miliard 50 de milioane nu-i ajunge Moldovagaz pentru a achita avansul Gazprom pentru luna noiembrie”, a spus prim-ministra la emisiunea „Secretele Puterii” la JurnalTV.

În plus, Natalia Gavrilița susține că în cazul în care împrumutul nu va fi restituit la timp de către Moldovagaz, autoritățile vor fi în drept să „preia rețeaua de transport a țării”.

„Dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, trebuie să fie foarte clar că deconectarea are loc din motive politice, nu comerciale și vom ataca în judecată dacă vom fi deconectați. În același timp, dacă nu se întoarce acest împrumut până la data de 1 mai, noi preluăm rețeaua de transport a țării”, a afirmat prim-ministra.

Întrebată dacă reprezentanții Gazprom, care deține majoritatea în consiliul de administrare a Moldovagaz, au fost de acord, șefa Guvernului a afirmat că „decizia a fost luată prin derogare de la prevederile care ar necesita decizia consiliului de administrare pentru a aproba acest gaj”.

Potrivit ministrului Andrei Spînu, „pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale” s-a luat decizia ca SA „Energocom” să încheie un contract de împrumut cu SA ,,Moldovagaz”, prin care să acorde SA „Moldovagaz” un împrumut în următoarele condiții obligatorii:

  • Suma împrumutului: 1 050 de milioane lei moldovenești (MDL);
  • Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
  • Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
  • Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual);
  • Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.

Concernul rus Gazprom a anunțat, pe 4 octombrie, că va sista livrarea de gaze naturale R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei susțin că, pe parcursul anului 2022, Moldovagaz „a încălcat în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a cerut în mod repetat Gazpromului să atenueze obligațiile contractuale privind volumul livrărilor de gaze”.

„(…) Gazprom a fost întotdeauna înțelegător față de solicitările părții moldovenești, confirmând accentul pus pe cooperarea pe termen lung și reciproc avantajoasă, și a satisfăcut în mod regulat aceste solicitări ale părții moldovenești. După cum s-a menționat anterior, Naftogaz din Ucraina refuză să furnizeze Gazpromului servicii complete de transport de gaze. Din acest motiv, în octombrie 2022, PJSC Gazprom va putea livra R. Moldova doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

(…) Pe viitor, orice solicitare din partea părții moldovenești care sugerează modificări ale condițiilor contractuale va fi formalizată doar sub forma unor acte adiționale relevante la contract”, anunță compania printr-un comunicat.

Pe 30 septembrie, compania Moldovagaz a primit de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie, a anunțat viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a menționat faptul că, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi.

Anterior, reprezentanții companiei „Moldovagaz” au anunțat că, pentru luna octombrie, a fost prevăzută livrarea către R. Moldova a 250 milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 8,06 milioane de metri cubi pe zi”:

  • 80 milioane de metri cubi (2,58 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului;
  • 170 milioane de metri cubi (5,48 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului („Tiraspoltransgaz”).

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.

Din 1 octombrie, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 23 septembrie.