Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE spune că nu are…

ANRE spune că nu are competențe pentru a reglementa piața produselor petroliere, dar justifică scumpirile de miercuri

Foto: rg.ru

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că nu are competențe pentru a influența evoluția de pe piața petrolieră din R. Moldova, dar justifică scumpirea carburanților de miercuri, 23 februarie, prin faptul că „fluctuațiile pe piețele și bursele internaționale atestă o creștere continuă a prețurilor la petrol și produsele petroliere derivate”. Mai mult, cei de la ANRE pasează elucidarea posibilei situații de monopol către Consiliul Concurenței.

Cei de la ANRE spun că, urmare a ultimelor evoluții pe piața produselor petroliere, constată o abordare „subiectivă și neargumentată, prezentă în spațiul public în raport cu rolul și atribuțiile funcționale ale Agenției la subiectul dat”.

„În prezent, fluctuațiile pe piețele și bursele internaționale atestă o creștere continuă a prețurilor la petrol și produsele petroliere derivate, fapt care influențează conjunctura prețurilor de pe piața internă. Spre regretul nostru, această situație este pe larg utilizată de diverse forțe politice care deseori interpretează tendențios și speculativ atribuțiile și capacitățile de intervenție ale ANRE”, se arată într-un comunicat remis de Agenție.

Reprezentanții ANRE spun că în conformitate cu Legea 461/2001 privind piața produselor petroliere, „prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%”.

ANRE susține că este abilitată cu dreptul de a licenția activitățile din piața produselor petroliere și monitorizarea respectării nivelului de rentabilitate prin efectuarea controalelor tematice și verificarea informațiilor prezentate de operatorii licențiați.

ANRE mai spune că, în conformitate cu cadrul legal în vigoare, nu dispune de competențe și atribuții care ar permite Agenției să intervină direct în procesul de formare a prețurilor la produsele petroliere, care se stabilesc de către fiecare companie în parte, în baza principiilor de piață.

Totodată, cei de la ANRE spun că orice situație de monopol sau poziție dominantă pe o anumită piață poate fi subiect de investigare de către Consiliul Concurenței – organ abilitat prin lege cu competențele de rigoare.

Petroliștii au afișat miercuri dimineață prețuri mai mari la motorină și benzină, la numai o săptămână de la ultima scumpire.

La 17 februarie, după o nouă scumpire, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa 18 lei și 25 de bani, iar prețul motorinei este de 15 lei și 55 de bani litrul.

Miercuri, 24 februarie, au fost afișate noi prețuri la carburanți. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costă la unele stații PECO 18 lei și 50 de bani, iar prețul motorinei este de 15 lei și 87 de bani litrul.

Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.