Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Premieră: Hamlet jucat de deținuții…

Premieră: Hamlet jucat de deținuții din penitenciarul nr. 17

Pe 15 septembrie, la penitenciarul nr. 17 Rezina, va avea loc premiera spectacolului „HAMLET PROCES”, care are în distribuție 11 deținuți pe viață, alături de care evoluează actori profesioniști. Spectacolul adaptat după piesa „Hamlet” de Shakespeare, în regia Luminiței Țâcu, va fi jucat în curtea penitenciarului, cel mai securizat penitenciar din Moldova, cu începere de la ora 19:00.

P3850835Anunțul a fost făcut, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă,de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, directorul interimar al Departamentului instituțiilor penitenciare, Igor Guja, și autorii proiectului, Mihai Fusu și Luminița Țâcu, de la Centrul de arte Coliseum.

„Acest spectacol reprezintă o schimbare de abordare față de deținuți, inclusiv cei condamnați pe viață, din partea sistemului de drept și a societății. Terapia prin artă permite deținuților să reflecteze asupra vieții, asupra deciziilor luate, ajutându-i astfel să se reabiliteze”, a declarat Vladimir Cebotari.

P3810986„Asigurarea unor programe de reabilitare individualizate, diverse și eficiente, pentru deținuții din custodie este o prioritate a modernizării sistemului penitenciar”, a declarat, în cadrul conferinței,Igor Guja, șeful interimar al Departamentului instituțiilor penitenciare, partenrrul principal al proiectului teatral.

„Acest spectacol încununează primul proiect de terapie prin teatru ce vizează deținuții pe viață din Moldova. Sperăm că asemenea programe vor deveni o normalitate pentru penitenciarele din Moldova”, a declarat Mihai Fusu, directorul centrului de arte Coliseum. Centrul realizează proiecte de teatru social în penitenciarele moldovenești din anul 2009. Împreună cu regizoarea proiectului, Luminița Țâcu, acesta a invitat jurnaliștii să reflecte evenimentul și să lanseze un dialog în societate privind reabilitarea persoanelor din detenție.

În această toamnă, spectacolul ar putea fi jucat și pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”.