Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Gimnaziul dintr-un sat din raionul…

Gimnaziul dintr-un sat din raionul Ialoveni, numit în cinstea unui ex-deputat

Foto: Facebook/ Sergiu Suharenco

Gimnaziul din satul Malcoci, raionul Ialoveni, va purta numele fostului deputat și președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu. Procedurile au fost finalizate pe 25 ianuarie, anunță reprezentanții grupului de inițiativă.

Unanim, membrii Consiliului raional Ialoveni au votat pentru finalizarea procedurii de numire a Gimnaziului din satul Malcoci în numele Tudor Deliu.

Pentru satul Malcoci, r. Ialoveni s-a produs un eveniment istoric. (…) Domnul Tudor Deliu merită apreciat la justa valoare! Sǎ trăim să-l pomenim!”, notează fostul jurist al partidului PLDM, Sergiu Suharenco, unul dintre membrii grupului de inițiativă.

În Consiliul raional Ialoveni au acces 17 membri PAS, 4 consilieri din partea LOC, câte 3 membri de la PSDE, PPDA și PDCM, 2 socialiști și un membru de la Partidul Democrația Acasă. Din totalul de consilieri, cinci aleși locali tineri reprezintă PAS și câte unul – PSRM, respectiv PPDA.

Fostul lider al formațiunii politice, Tudor Deliu a decedat la vârsta de 67 de ani, pe 4 august 2023, după „o boală cruntă, care l-a măcinat și pe care a suportat-o discret și cu smerenie”.

Tudor Deliu a exercitat funcția de președinte al PLDM în perioada 9 septembrie 2018 – 16 august 2020. 

Acesta s-a născut la 29 octombrie 1955 și a fost de profesie filolog, magistru în drept constituțional și administrativ. În perioada 1990-1994 a fost primar al satului Răzeni, Ialoveni. Timp de zece ani a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, exercintând și funcțiile de președinte al fracțiunii parlamentare a PLDM și secretar al Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități. Desemnat de PLDM, Deliu a participat în 2020 la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova.

Tudor Deliu a fost veteran al conflictului armat de pe Nistru, unde a fost șef al Statului Major de Carabinieri.