Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fostul deputat și președinte al…

Fostul deputat și președinte al PLDM Tudor Deliu a decedat

Fostul deputat Tudor Deliu s-a stins din viață în seara zilei de vineri, 4 august. Anunțul a fost făcut de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a cărui președinte a fost anterior.

Potrivit formațiunii politice, Deliu a decedat, la vârsta de 67 de ani, după „o boală cruntă, care l-a măcinat și pe care a suportat-o discret și cu smerenie”.

„Un om care s-a dăruit țării, un om care și-a apărat țara cu arma în mână în conflictul din 1992, un om care a servit interesului național ne-a părărăsit lăsându-ne exemplul său despre ceea ce trebuie să fie un om politic.

Atitudinea sa, comportamentul său bazat pe principii părea coborât din oamenii politici interbelici și toată viața și-a dedicat-o binelui comun. Republica Moldova pierde un slujitor loial al său și un om ce s-a bătut pentru interesul ei întotdeauna. Modest și convins că doar moralitatea în politică, patriotismul luminat și dreptatea socială pot crea o societate responsabilă pentru cetățenii ei, Tudor Deliu va rămâne un model despre cum trebuie să fie un om politic”, se arată într-un mesaj publicat de PLDM.

Tudor Deliu a exercitat funcția de președinte al PLDM în perioada 9 septembrie 2018 – 16 august 2020. 

Acesta s-a născut la 29 octombrie 1955 și a fost de profesie filolog, magistru în drept constituțional și administrativ. În perioada 1990-1994 a fost primar al satului Răzeni, Ialoveni. Timp de zece ani a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, exercintând și funcțiile de președinte al fracțiunii parlamentare a PLDM și secretar al Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități. Desemnat de PLDM, Deliu a participat în 2020 la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova.

Tudor Deliu a fost veteran al conflictului armat de pe Nistru, unde a fost șef al Statului Major de Carabinieri.