Principală  —  IMPORTANTE   —   Situație alarmantă în capitală: Va…

Situație alarmantă în capitală: Va fi deschis un nou spital cu profil COVID pentru tratarea persoanelor infectate

Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” va fi divizat în două blocuri, iar în unul dintre acestea va fi deschis un departament nou ce va avea profil covid. Instituția medicală va asigura 170 de paturi noi pentru tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus și va avea acces separat.

Viceprimara capitalei, Angela Cutasevici, a declarat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor municipale că decizia a fost aprobată după ce numărul de îmbolnăviri cu COVID-19 în municipiul Chișinău a crescut semnificativ în ultima săptămână.

Zilele critice au fost pe 22 iulie – 189 de cazuri de îmbolnăviri, și 24 iulie – 187 cazuri de infectări. Pe parcursul săptămânii precedente au fost înregistrate cumulativ 1 030 de cazuri din numărul total pe republică – a crescut rata de îmbolnăvire, respectiv, suntem aproape la 50% din numărul total pe republică. Suntem nevoiți să extindem numărul de paturi pentru bolnavii covid. Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” are o experiență bogată și angajații acestui spital au gestionat Centrul COVID de la Moldexpo. Experința lor va fi valoroasă și în cadrul noului spital”, a comunicat viceprimara.

Noua instituție medicală va primi pacienți infectați cu COVID-19 începând cu 1 august. Actualmente au loc lucrări de amenajare și adaptare a instituției.

Specificul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” permite separarea blocurilor și vor fi 2 unități autonome. Prima – va fi cu profil general cu 400 de paturi unde vor activa 16 departamente, și a doua – profil covid cu 170 de paturi. Fiecare bloc va avea câte 2 căi de acces. Amenajăm suplimentar un deparatment de primiri urgente. Se face o nouă cale de acces care va fi pentru urgențele somatice și va fi nevoie de ajutorul colegilor de la Exdrupo. Blocul covid va avea 7 secții și un departament de urgență care va fi cu acces din strada Alecu Russo”, a mai adăugat funcționara.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 23.034 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care în Chișinău – 8.218.