Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Purtătorul de cuvânt al lui…

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin salută adoptarea legii privind statutul limbii ruse în Republica Moldova

Președinția rusă se arată satisfăcută de votarea legii privind statutul limbii ruse în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Potrivit agenției de stat ruse, Ria Novosti, Peskov a salutat decizia „de redare limbii rusă a statutului de limbă interetnică”. Acest statut însă, nu a fost schimbat niciodată din 1989, atunci când a fost adoptată legea privind statutul limbilor în fosta RSSM și care a rămas în vigoare până astăzi.

„Legat de limba rusă, am spus de mai multe ori: așa sau altfel, în limba rusă vorbesc peste tot în fostul spațiu al Uniunii Sovietice, este vorba despre un uz normal – volosirea limbii ruse de către populațiile țărilor din fosta Uniune Sovietică. De asta noi doar putem saluta atunci când sunt scoase anumite piedici pentru ca oamenii să poată vorbi în limba pe care o doresc”, a declarat Peskov jurnaliștilor, citat de RIA Novosti.

În ședința de joi, 3 decembrie, Parlamentul a adoptat o lege organică care prevede un statut special al limbii ruse. Documentul a fost criticat de opoziție care au menționat că limba rusă are deja un statut de limbă interetnică și care este consfinșit inclusiv prin Constituție.