Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul general suspendat, învinuit de…

Procurorul general suspendat, învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații, solicită demisia ministrului Justiției și a membrilor CSP. Sergiu Litvinenco: „Probabil că este o strategie de apărare”

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo cere demisia ministrului Justiției Sergiu Litvinenco și a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), implicați „în acțiunile ilegale de suspendare din funcția de procuror general, de urmărirea penală ilegală, cu falsificarea procedurii de evaluare a performanțelor”, cât și tragerea la răspundere penală a acestora și a altor persoane.

Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, o plângere în acest sens a fost joi, 8 decembrie, la Procuratura Generală.

„De mai bine un an încerc să conving publicul că nu am încălcat nimic și că dosarele penale intentate împotriva mea și a colegilor mei sunt inventate și motivate politic. Așa numita evaluare a procurorului general, inițiată de președintele Maia Sandu, nu este altceva decât un scenariu bine regizat. Scopul acestor acțiuni a fost înlăturarea prin orice mijloace și cu orice preț a procurorului general din funcție și subordonarea Procuraturii dar și întregii justiții partidului de guvernământ și, personal, președintelui Sandu”, a afirmat joi, 8 decembrie, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a menționat presupusele scurgeri ale corespondenței ministrului Litvinenco, afirmând că „dezaprobă această formă de informare”. Totuși, Stoianoglo susține că „nu pot fi ignorate informațiile de interes public major ce reies din aceste scurgeri, care pun în pericol securitatea statului, încalcă grav legislația țării, afectează flagrant drepturile și interesele unor persoane individuale”.

„Mai este oare cineva care nu a înțeles cine a stat, în realitate, în spatele procesului de fabricare a dosarelor penale împotriva mea? Cine a dat ordinele pentru reținerea și arestarea mea, a forțat judecătorii și procurorii, membrii CSP, să ia deliberat decizii ilegale pentru a mă elibera din funcție?”, subliniază Alexandr Stoianoglo.

Contactat de ZdG, Sergiu Litvinenco a afirmat că nu comentează declarațiile procurorului general suspendat.

„Nu comentez declarațiile domnului Stoianoglo, care, precum se știe, este investigat cu privire la mai multe capete de acuzare, inclusiv pentru eliberarea din penitenciar și legături suspecte cu liderul unei grupări oligarhice. Probabil că este o strategie de apărare, pe care are dreptul s-o aibă”, a spus ministrul Litvinenco.

Președinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat că nu poate să comenteze acuzațiile aduse de Stoianoglo, având în vedere „că a avut o opinie separată”.

„Sesizările care au fost depuse țin nemijlocit de activitatea dumnealui anterior și desemnarea procurorului pentru examinarea acțiunilor. Au fost opinii separate din partea mea și a doamnei Furtună, respectiv nu pot să mă expun. Referitor la scurgeri, a fost publicat un comunicat de presă. Totodată, am făcut un demers la Procuratura Generală ca să aflăm la ce etapă sunt investigațiile care au fost demarate”, a comunicat președinta CSP.

Reprezentanții Președinție nu au răspuns solicitării ZdG de a oferi un comentariu în legătură cu acuzațiile aduse de Stoianoglo.

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna a anunțat la sfârșitul lunii septembrie, despre terminarea urmăririi penale în privința procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, învinuit pe trei capete de acuzare.

Mai exact, procurorului general suspendat i se impută săvârșirea infracțiunilor de:

  • abuz de serviciu, „săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea”, în rezultatul căruia ar fi fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de peste 869 de milioane de lei( art. 47, 327 alin.(3) din Codul penal);
  • corupere pasivă, „manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon”, în sumă de circa 63 de milioane de lei (art.324 din Codul penal);
  • falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 5 ianuarie 2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina (art.352/1 alin.(2) din Codul penal)

Totodată, Procuratura Generală (PG) anunță că urmărirea penală este terminată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cărora le este incriminat că ar fi acționat  împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat, la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea (art. 327 alin.(3) din Codul penal).

„Informăm publicul, că Procuratura Anticorupție efectuează în continuare urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat procurorul general suspendat și care se referă la abuzul de serviciu comis în calitate de ex-președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia”, subliniază PG.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut la 5 octombrie 2021. Acesta s-a aflat în arest la domiciliu până în luna martie 2022. El este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Șeful suspendat al PG respinge toate acuzațiile și se declară nevinovat.