Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vladimir Cuc, eliberat din funcția…

Vladimir Cuc, eliberat din funcția de secretar de stat la Externe și numit în funcția de ambasador al R. Moldova în Elveția

Sursa: mfa.gov.md

Vladimir Cuc a fost eliberat din funcția de secretar de stat la Ministerul de Externe. Guvernul l-a numit marți, 30 aprilie, ambasador al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană și, concomitent, în calitate de reprezentant permanent al țării noastre pe lângă Oficiul Organizației Națiunilor Unite (ONU) la Geneva.

Membrii Guvernului Recean au acceptat cererea de demisie a lui Vladimir Cuc și a dispus eliberarea acestuia din funcția deținută din 24 mai.

Decizia miniștrilor va fi înaintată președintei Maia Sandu, care urmează să semneze decretul de numire în funcția de ambasador.

Vladimir Cuc este licențiat în relații internaționale și are diplomă de master în același domeniu. Și-a început cariera la Ministerul Afacerilor Externe în 2004, unde a activat în mai multe subdiviziuni și a fost responsabil de diverse domenii: cooperarea cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), dialogul politic UE – Republica Moldova, Parteneriatul Estic. Din anul 2021 până în prezent, este secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, propunerile referitoare la numirea în funcţia de ambasador sunt înaintate Guvernului de către Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Tatiana Molcean a fost rechemată, în august 2023, din funcția de reprezentantă permanentă a R. Moldova pe lângă Oficiul ONU de la Geneva, ambasadoare extraordinară și plenipotențiară a R. Moldova în Confederația Elvețiană și prin cumul în Principatul Liechtenstein. În iulie 2023, Ministerul de Externe anunțase că Molcean a fost numită în funcția de secretară executivă a Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE).