Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Discursul prim-ministrului Dorin Recean…

VIDEO Discursul prim-ministrului Dorin Recean la cea de-a treia ediție a summitului „Platforma Crimeea”: „Știm că am fi putut fi în locul Ucrainei”

Captură de ecran

Anexarea Crimeei de către Federația Rusă nu este doar o provocare de securitate națională pentru Kiev, ci și o problemă regională și globală, care necesită un răspuns internațional constant și ferm, a declarat premierul Dorin Recean în discursul pe care l-a ținut în cadrul celui de-al treilea summit al „Platformei Crimeea”.

Oficialul a mai spus că nu există ezitări la Chișinău în privința sprijinirii Ucrainei, pentru că „știm că am fi putut fi noi (în locul Ucrainei n.r.), știm pentru că am trăit deja operațiunile speciale din regiunea transnistreană”.

„Rusia a transform Crimeea într-o trambulină pentru proiectarea puterii militare asupra Ucrainei și mai departe, cu consecințe pe termen lung pentru Ucraina însăși, pentru victimele agresiunii și, inclusiv, pentru țara mea, dar și pentru comunitatea internațională în general. Acționând din Crimeea, Rusia a capturat mai mult teritoriu ucrainean, a făcut presiuni pentru formarea unui coridor terestru spre R. Moldova, a restricționat libera navigație în Marea Neagră (…)”, a afirmat Recean.

Principalul scop al statelor prezente la summit trebuie să fie restabilirea statului de drept, respectarea dreptului internațional și descurajarea a acestui tip de încălcări în viitor.

„Rusia, statul agresor, trebuie să fie privat de toate câștigurile din urma agresiunii, însemnând eliberarea completă și necondiționată a întregii Ucraine, inclusiv Crimeea. Statul agresor trebuie să fie trans la răspundere pentru acțiunile de agresiune (…)”, a mai spus Dorin Recean.

Mai devreme, prim-ministrul R. Moldova Dorin Recean s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cei doi au abordat subiectul dezvoltării tranzitului de produse alimentare ucrainene prin Moldova și crearea infrastructurii necesare. Recean a vorbit la Kiev și cu omologul său ucrainean, Denîs Șmîhal.

Prim-ministrul Dorin Recean reprezintă R. Moldova la cel de-al treilea summit al „Platformei Crimeea”, care se desfășură în Ucraina miercuri, 23 august.

În deplasarea sa, în țara vecină, premierul este însoţit de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Victor Parlicov, ministru al Energiei, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, și Ruslan Bolbocean, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.