Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Renato Usatîi susține că bancherul…

Renato Usatîi susține că bancherul Gherman Gorbunțov ar deține dublă identitate în R. Moldova

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, susține că bancherul rus Gherman Gorbunțov ar avea dublă identitate în R. Moldova, datorită fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Totodată, acesta a mai declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, moderată de Mariana Rață, că președintele Igor Dodon cunoștea de faptul că Plahotniuc deținea un al doilea pașaport.

Anterior, președintele Igor Dodon a declarat că a solicitat informații de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care i-a comunicat că există doi cetățeni cărora le-a fost eliberată o nouă identitate. În circumstanțele în care unul dintre ei este Plahotniuc, în opinia lui Usatîi, cel de-al doilea este bancherul Gorbunțov.

„Pe lângă faptul că Plahotniuc și-a făcut lui pașaport, el a mai făcut și alte pașapoarte. Pot să vă spun astăzi cu certitudine și în timpul apropiat voi demonstra și probe. Plahotniuc i-a mai eliberat lui Gorbunțov un pașaport pentru ca să îl protejeze și pentru ca acesta să nu nimerească în vizor, pe numele Piort Chirov””, a declarat liderul Partidului Nostru în cadrul emisiunii de la TV8.

Gherman Gorbunțov a obținut cetățenia R. Moldova în 2009, printr-un decret semnat de președintele Vladimir Voronin. Cetățenia i-a fost acordată la scurt timp după ce acesta a devenit acționar majoritar al băncii Universalbank din R. Moldova.

Potrivit bazei de date a Registrului de Stat al Populației, în R. Moldova există 8 persoane înregistrate cu numele Chirov Piotr.

Anterior, Renato Usatîi l-a acuzat public pe fostul preşedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, că i-ar fi acordat lui Gorbunţov cetăţenia R. Moldova prin decret prezidenţial, contra unei sume de 1,5 milioane USD. În 2016, şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, declara într-o postare pe o reţea de socializare că liderul comuniştilor i-ar fi acordat cetăţenia Moldovei bancherului rus Gherman Gorbunţov, pe timpul când acesta deţinea funcţia de şef de stat, contra sumei de 1 milion USD.

Fostul preşedinte şi acţionar majoritar al băncii falimentare Universalbank din R. Moldova, în perioada 2008-2011, dar şi fost proprietar al mai multor bănci din Federaţia Rusă, implicate în scheme de spălare de bani şi evaziuni fiscale, Gherman Gorbunţov a fost supranumit de presa din Rusia „bancherul negru”, pentru legăturile sale cu structurile mafiote. Gorbunţov, deținător al cetățeniei R. Moldova, a fost cercetat şi în R. Moldova în cadrul mai multor dosare penale, printre care de şantaj, tentativă de obstrucţionare a justiţiei, furt şi complicitate în cazul unei tentative de omor. În martie 2012, a fost victima unei tentative eşuate de asasinat, la Londra.