Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Opoziția parlamentară boicotează concursul pentru…

Opoziția parlamentară boicotează concursul pentru selectarea noilor membri ai CSM: „Este un concurs profund politizat”

Membrii comisiei juridice, numiri și imunități, care fac parte din opoziția parlamentară, au decis să boicoteze concursul organizat astăzi, 13 martie, pentru cele patru mandate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deputații din opoziție au decis să nu mai participe la intervievarea candidaților, pe motiv că acest concurst este politizat și trucat. Astfel, în prezent, cei patru membri ai CSM sunt aleși doar de deputații fracțiunilor PD și PSRM.

Inițial, despre refuzul de a nu participa la etapa de interviu au anunțat deputații Blocului ACUM, Dinu Plîngău și Sergiu Litvinenco, iar gestul celor doi a fost ulterior urmat și de către deputatul grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, dar și de către deputatul fracțiunii partidului „Șor”, Denis Ulanov.

„Eu, în calitate de membru al Comisiei juridice, declar că în semn de protest am hotărât să părăsesc ședința Comisiei juridice. Am decis să boicotez acest concurs alături de alți colegi deputați din Blocul ACUM și opoziția parlamentară. În acest momente concursul îl desfășoară doar membrii PD și PSRM. Considerăm că acest concurs a fost compromis din start. Este un concurs profund politizat, necredibil și nelegitim”, a menționat Sergiu Sîrbu.

Sergiu Sîrbu a mai precizat că săptămâna trecută, din componența comisiei a fost îndepărtat ilegal deputatul Andrian Candu, iar în locul acestuia a fost numit un alt deputat democrat, Angel Agache.

„Componența comisiei de concurs s-a schimbat exact în timpul concursului, doar pentru ca să fie asigurată o majoritate stabilă în Comisia juridică, o majoritate PD – PSRM”, a spus deputatul, care a mai precizat că modificarea legii cu privire la CSM, la fel, s-a modificat, urgent, în timpul concursului.

Deputatul din cadrul grupului Pro Moldova a mai subliniat că se cunosc deja și câștigătorii concursului.

La scurt timp după declarațiile lui Sîrbu, în fața jurnaliștilor a ieșit și deputatul Denis Ulanov care a anunțat, la fel, boicotarea concursului.

„Este o farsă, o comedie și un circ. Am ascultat șapte candidați și ulterior fracțiunea a luat decizia să iasă din activitatea comisiei și să anunțe că independența sistemului justiției se află în pericol”, a menționat Ulanov.

Astfel, intervievarea candidaților este realizată în prezent doar de către deputații PDM și PSRM.

Lista deputaților care participă la selectarea celor patru membri ai CSM:

  • Vasile Bolea, PSRM
  • Nicolae Ciubuc, PDM
  • Alla Dolință, PSRM
  • Grigore Novac, PSRM
  • Alexandr Suhodolschi, PSRM
  • Angel Agache, PDM

Concursul pentru selectarea a patru noi membri al CSM a fost anunțat după ce la 31 ianuarie au intrat în vigoare noi modificări la Legea cu privire la CSM. Modificările au prevăzut majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15.

La 11 martie, prin intermediul unui comunicat de presă emis presei, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au depistat carențe în procesul de selecție a celor patru membri pentru CSM.

Cele două organizații au menționat că modificarea legii a fost făcută fără a aștepta Opinia Comisiei de la Veneția, nu a prevăzut un mecanism apolitic de selecție, iar numirea membrilor CSM de către Parlament nu prevede un mecanism riguros de verificare a integrității, reputației ireproșabile, lipsei conflictelor de interese, limitându-se la informațiile recepționate de la candidați și opiniile din partea cetățenilor și a societății civile, iar prezentarea opiniilor nu asigură și o continuitate a acesteia, întrucât ele sunt examinate în ședință închisă.

Anterior, deputatul Sergiu Litvinenco a venit cu o inițiativă prin care a propus ca membrii CSM să fie aleși de o comisie specială. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că această inițiativă este una politică și populistă și vine să discrediteze concursul organizat în prezent de către Parlament. Astfel, Guvernul a avizat negativ propunerea parlamentarului.