Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Selectarea celor patru membri ai…

Selectarea celor patru membri ai CSM: CRJM și IPRE recomandă suspendarea procesului

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au depistat carențe în procesul de selecție a celor patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept titulari de către Comisia juridică, numiri și imunități și recomandă ca acesta să fie suspendat.

Cele două organizații menționează că modificarea legii a fost făcută fără a aștepta Opinia Comisiei de la Veneția, nu a prevăzut un mecanism apolitic de selecție, iar numirea membrilor CSM de către Parlament nu prevede un mecanism riguros de verificare a integrității, reputației ireproșabile, lipsei conflictelor de interese, limitându-se la informațiile recepționate de la candidați și opiniile din partea cetățenilor și a societății civile, iar prezentarea opiniilor nu asigură și o continuitate a acesteia, întrucât ele sunt examinate în ședință închisă.

Prin urmare, IPRE și CRJM recomandă:

  • suspendarea procesului actual de selecție și numire a membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari organizat de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului;
  • modificarea Legii nr. 947/1996 cu privire la CSM, care să asigure implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția privind numirea apolitică și în baza unui consens larg a membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari.

Concursul pentru selectarea membrilor CSM din partea Parlamentului va avea loc vineri, 13 martie. În concurs au rămas 17 dintre cei 18 candidați.