Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Astăzi Parlamentul alege patru membri…

Astăzi Parlamentul alege patru membri ai CSM. Doi deputați refuză să participe la procesul de selecție

Astăzi, 13 martie, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului va alege cei patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept titulari. La concurs au fost admiși 17 candidați.

Doi dintre membrii comisiei, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco și deputatul Platformei DA, Dinu Plângău a declarat că nu vor participa la procesul de selecție.

„Am mari dubii că PSRM și PD doresc să selecteze în componența CSM oameni independenți. Din această cauză nu doresc să particip într-un proces în care am mari dubii de corectitudine și obiectivitate. Am spus anterior că nu voi participa în procese de concurs organizate de Comisii politice. Atât eu cât și partidul pe care îl reprezint suntem gata să participăm într-un proces corect urmare a căruia în csm să se delege oameni corecți, integri, onești și independenți”, a declarat Litvinenco.

„Cât atenția lumii e sustrasă de coronavirus, socialiştii şi democrații truchează concursul CSM şi îngenunchează justiția!Anunț că eu și Platforma DA nu vom participa la procese netransparente și fraudate, dar și că vom anunța partenerii de dezvoltare despre o nouă tendință de capturare a justiției”, a precizat Dinu Plîngău.

Anterior, deputatul Sergiu Litvinenco a propus modificarea art. 3 din Legea cu privire la CSM, astfel încât cei cinci membri titulari să nu fie propuși de Comisia juridică, numiri și imunități, deoarece aceasta este „constituită pe baza apartenenței politice a partidelor parlamentare”, ci prin concurs organizat și desfășurat de o Comisie specială constituită de Biroul permanent, fiecare fracțiune parlamentară înaintând câte un candidat în componența acesteia. 

La 11 martie, prin intermediul unui comunicat de presă emis presei, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au depistat carențe în procesul de selecție a celor patru membri.

Cele două organizații menționat că modificarea legii a fost făcută fără a aștepta Opinia Comisiei de la Veneția, nu a prevăzut un mecanism apolitic de selecție, iar numirea membrilor CSM de către Parlament nu prevede un mecanism riguros de verificare a integrității, reputației ireproșabile, lipsei conflictelor de interese, limitându-se la informațiile recepționate de la candidați și opiniile din partea cetățenilor și a societății civile, iar prezentarea opiniilor nu asigură și o continuitate a acesteia, întrucât ele sunt examinate în ședință închisă.

În concursul pentru selectarea membrilor CSM din partea Parlamentului au rămas 17 dintre cei 18 candidați. Proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020. Acesta prevede majorarea membrilor CSM de la 12 la 15. De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor, iar în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.