Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un deputat cere PA să…

Un deputat cere PA să se autosesizeze, după declarațiile lui Filat și Platon privind „cumpărarea procurorului general de către Plahotniuc”

Deputatul fracțiunii PAS Radu Marian a depus astăzi, 16 decembrie, o interpelare la Procuratură, prin care cere responsabililor de la Procuratura Anticorupție să se autosesizeze pe marginea declarațiilor făcute de fostul premier Vlad Filat și omul de afaceri Veaceslav Platon, pe când ambii se aflau în detenție, cu privire la „tranzactionarea funcției de procuror general în schimbul a două milioane de euro, în anul 2009”.

Deputatul cere procurorilor anticorupție:

  • faptul autosesizării Procuraturii Anticorupție pe cauza în referință
  • în cazul autosesizării și dispunerii pornirii unei cauze penale pe faptul coruperii pasive și active, traficului de influență și alte infracțiuni conexe, la ce etapă de instrumentare se află cauza respectivă.
  • în baza declarațiilor despre corupere au fost audiate persoanele vizate și anume: Serafim Urecheanu, Valeriu Zubco, Vlad Filat, Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Untila.

În luna iulie curent, în cadrul unor interviuri TV, atât fostul premier, Vlad Filat, care atunci se afla în detenție în penitenciarul nr. 13 din capitală, iar între timp a fost eliberat înainte de termen, cât și omul de afaceri, Veaceslav Platon, care este deținut în penitenciarul 13, au făcut mai multe declarații pe marginea unor înțelegeri între politicieni, în anul 2009, privind „tranzacționarea politică și financiară a funcției de procuror general”.

Atunci, într-un interviu pentru TV8, fostul premier, Vlad Filat a spus că funcția de procuror general, pentru care a candidat Valeriu Zubco, a fost vândută în schimbul a două milioane de euro. Filat spunea că despre acest fapt l-au anunțat deputații de atunci, Veaceslav Untilă și Veaceslav Platon, care ar fi încercat să împiedice această numire.

Filat mai spunea atunci că Valeriu Zubco, care urma să fie propus pentru funcția de procuror general din partea lui Serafim Urechean, era de fapt candidatul fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc.

Ulterior, declarațiile lui Filat au fost confirmate, tot în cadrul unui interviu, de către fostul deputat Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani pentru spălare de bani și escrocherie.