Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Modificările la Codul muncii…

DOC Modificările la Codul muncii privind concediul anual de odihnă ca să fie divizat în mai multe părți sau amânat, avizat negativ de Guvern

Cabinetul de miniștri a avizat negativ proiectul de modificare a Codului muncii prin care salariații să poată solicita concediul anual de odihnă integral sau parțial divizat în mai multe părți, după necesitate.

Autorii proiectului au propus excluderea din legislație a prevederii că una din părțile concediului să aibă o durată de cel puțin 14 zile calendaristice, ci să fie divizat cu durate mai mici, de exemplu a câte 5, 7 sau 10 zile.

Însă, în opinia Guvernului, autorii proiectului nu au prezentat argumente suficiente privind cerințele care au impus intervenția normativă, considerând-o inoportună.

„Prevederile în vigoare ale Codului muncii al Republicii Moldova nr.154/2003 stabilesc că dreptul la concediu de odihnă anual este garantat pentru toți salariații. Orice salariat care lucrează în baza unui contract individual de muncă beneficiază de dreptul la concediu de odihnă anual, iar dreptul la concediu de odihnă anual nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări. Orice înțelegere prin care se renunță, total sau parțial, la acest drept este nulă”, se menționează în avizul Guvernului.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea parlamentară a PDM.

Deși, pe data de 13 mai, Comisia juridică, numiri și imunități a avizat respectivul proiect de modificare a Codului muncii. Detalii AICI.