Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Doar 2 951 de cetățeni…

Doar 2 951 de cetățeni din diasporă și stânga Nistrului și-au manifestat intenția de a vota la alegerile parlamentare

Până vineri, 9 noiembrie, doar 2 951 de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot, aflați peste hotarele țării sau stabiliți în stânga Nistrului, și-au manifestat intenția de a participa la scrutinul parlamentar care se va desfășura la 24 februarie 2019, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC). În acest sens, CEC îndeamnă cetățenii să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md.  Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până pe data de 9 ianuarie 2019 (cu 45 de zile înainte de data scrutinului). Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Înregistrarea prealabilă nu presupune excluderea cetățenilor din lista electorală unde își are domiciliu. Respectiv, în cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Comisia susține că va asigura prelucrarea datelor alegătorilor care au solicitat înregistrarea prealabilă cu respectarea prevederilor Legii nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecția datelor cu caracter personal, iar informațiile despre cetățenii înregistrați nu vor fi transmise altor autorități și nici nu vor fi publicate sau utilizate într-un alt scop. „Acestea vor fi utilizate doar pentru a verifica autenticitatea informației despre alegător”, anunță CEC.

Datele înregistrării prealabile vor fi luate în considerație pentru stabilirea țărilor și localităților unde vor fi deschise secții de votare. În același timp, cetățenii cu drept de vot care s-au înregistrat în prealabil vor fi informați despre secțiile de votare deschise pe teritoriul țării unde se află prin mesaje la adresa de e-mail indicată în formularul declarației de confirmare a înregistrării.

Potrivit legii, în fiecare secție secție de votare vor fi repartizate buletine de vot în funcție de numărul estimativ de alegători stabilit în baza informaţiei prezentate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a celei acumulate de Comisia Electorală Centrală, dar nu mai mult de 5000 de buletine. Respectiv, în lipsa înregistrării prealabile, în diasporă vor fi deschise mai puține secții de votare și ar putea fi repartizat un număr insuficient de buletine de vot.