Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   De ce a fost suplinit…

De ce a fost suplinit numărul de buletine de vot pentru alegătorii din regiunea transnistreană?

În seara zilei de 9 noiembrie, cu doar 3 zile înainte de cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis majorarea tirajului buletinelor de vot pentru anumite secții de votare. Potrivit CEC, decizia a fost luată în contextul solicitărilor parvenite la CEC pentru a asigura exercitarea dreptului de vot al cetățenilor R. Moldova domiciliați în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități din raionul Căuşeni, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituționale ale R. Moldova. Astfel, în secțiile de votare respective a fost majorat tirajul buletinelor de vot până la 3000 de exemplare, numărul maxim stabilit de Codul electoral.

CEC a decis ca și în 4 secții de votare, aflate peste hotare, să majoreze numărul buletinelor de vot. Acestea sunt: secția nr. 1/378 din or. Riga, Letonia; secția nr. 1/344 din or. Tallin, Estonia; secția nr. 1/379 din or. Vilnius, Lituania și secția nr. 1/358 din or. Ferrara, Italia. Și în cele 4 secții de peste hotare vor ajunge, către alegerile din 13 noiembrie, câte 3000 de buletine de vot. În consecință, către scrutinul de duminică vor fi tipărite 3 milioane 165 de mii 636 de exemplare.

Decizia CEC de a suplimenta numărul de buletine pentru alegătorii din regiunea transnistreană a provocat nedumerire, ținând cont de faptul că, în primul tur de scrutin, mai mult de jumătate din buletinele de vot destinate acestor secții nu au fost utilizate. Cele 30 de secții de votare în care își pot da voturile cetățenii R. Moldova din stânga Nistrului sunt situate în diferite localități: la Chișinău, Cahul, Căușeni, Dubăsari, Ungheni sau Ștefan-Vodă. La Chișinău, cetățenii din stânga Nistrului pot vota, bunăoară, în secția nr. 5. În primul tur, din cele 3000 de buletine transmise aici, 2131 au fost neutilizate. Tot la Chișinău, în secția 109, din incinta Liceului „Spiru Haret”, din cele 3000 de buletine destinate turului 1 au rămas neutilizate 2394.

Și în secția 121, Chișinău, din incinta Direcției Căilor Ferate, de pe strada Vlaicu Pârcălab, au rămas neutilizate 2223 buletine din cele 3000, destinate primului tur de scrutin prezidențial.

La secția nr. 3 din Criuleni, la fel, pot vota cetățeni din stânga Nistrului. Și aici a fost suplimentat numărul de buletine, până la 3000, deși, la primul tur, din cele 1834 de buletine de aici, mai mult de jumătate, 983, au rămas neutilizate de alegători. Și la Răscăieți, Ștefan Vodă, în secția 24, sunt așteptați alegători din stânga Nistrului. Și aici vor fi puse la dispoziție 3000 de buletine, deși, la primul tur, din cele 2298 de buletine 1267 au fost restituite pentru că nu au fost alegători. La Ustia, Dubăsari, în secția nr. 14, din cele 4045 buletine de la primul tur au fost restituite ca fiind neutilizate 2740, mai mult de jumătate.

Și decizia de a suplimenta numărul buletinelor în țările Baltice pare să nu aibă acoperire. În secția 278 din Riga, Letonia, în listele de vot erau incluși 7 alegători. Pe 30 octombrie, pe liste suplimentare au votat 51 de alegători, numărul total al participanților la scrutin fiind de 57. În total, la această secție de vot au fost trimise 500 de buletine. Din acest tiraj, 443 au rămas neutilizate. La Vilnius, Lituania, a fost deschisă secția de votare 379. Acolo, pe listele electorale au fost incluși 8 alegători. Pe liste suplimentare, la primul tur, au votat 29 de persoane. Din cele 500 de buletine trimise la această secție, au rămas neutilizate 463 de buletine. La Tallin, Estonia, a fost deschisă secția de votare nr. 344. Acolo, pe listele electorale au fost înscriși 11 alegători. Pe liste suplimentare, au votat 63 de persoane. Din cele 500 de buletine trimise la Tallin au fost returnate 426 de buletine.

cec.md
cec.md

Veaceslav Agrigoroae, secretarul CEC precizează că decizia CEC este una corectă. El respinge ideea vehiculată în spațiul public că suplinirea buletinelor din aceste secții ar putea duce la fraudarea alegerilor. „Numărul buletinelor de vot din regiunea transnistreană s-a suplimentat din același motiv pentru care s-a suplimentat și numărul celor de la secțiile de peste hotare. A fost o solicitare a membrilor CEC, care au spus că au avut mai multe solicitări din partea cetățenilor R. Moldova care doresc să-și exprime dreptul de vot. Exact asta a fost și motivarea când s-a decis să se suplinească numărul în străinătate. La CEC, nu au fost solicitări, dar membrii CEC au făcut referire la mesajele de pe rețelele de socializare…A fost o decizie comună și s-a votat unanim. Referitor la secțiile de votare din țările baltice, aici la fel a fost o propunere a unui membru CEC. În alte țări, cum ar fi Italia, Germania, Marea Britanie sau Spania, numărul maxim de buletine deja era suplimentat. Dl Gurduza a propus să fie mărit numărul de alegători în Țările Baltice pentru că oamenii se mobilizează în toate Europa și vor putea merge acolo să voteze. Vrem doar să sprijinim oamenii să voteze, de oriunde în lume. Dă Doamne oamenii să se mobilizeze și să avem acele 280 de mii de voturi de peste hotare…”, a explicat Agrigoroae.

Peste 3,2 milioane de oameni sunt așteptați duminică, 13 noiembrie, la alegerile prezidențiale în care se înfruntă Maia Sandu și Igor Dodon.