Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ CEC: „S-ar putea să…

VIDEO CEC: „S-ar putea să ne ciocnim cu situția în care nu vom avea buletine de vot în unele secții de votare din străinătate”

În aceste momente are loc al treilea briefing al Comisiei Electorale Centrale(CEC). Membrii CEC anunță despre incidente dar și despre prezența la vot până la 15.00.

Comisia Electorală Centrală anunță că, până la ora 15.00, s-au prezentat la urnele de vot peste 1 milion de alegători sau circa 37 la sută dintre cei așteptați la alegeri. Procesul de votare se desfășoară în regim normal, fără incidente majore care să pună în pericol desfășurarea scrutinului.

Prima secție care și-a încheiat activitatea e cea de la Tokio, Japonia, unde au participat la scrutin 30 de alegători. Cu puțin timp în urmă și-a încheiat activitatea și secția de votare din China. Anunțăm, de asemenea, despre deschiderea fără impedimente a secțiilor de votare pe coasta estică a continentului nord-american.

La moment, sunt înregistrate aglomerații la unele secții de votare din străinătate în Belgia, Cehia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, România, Federația Rusă, Portugalia, Spania, Regatul Țărilor de Jos, Turcia, Marea Britanie și Israel.

Referitor la sesizările și contestațiile, care au parvenit în adresa CEC menționăm că, până la moment a fost depusă o contestație de către un alegător privind presupuse încălcări la modalitatea de întocmire a listei electorale, o altă sesizare a unui concurent electoral ține de numărul mare de alegători care s-au prezentat la secțiile de votare peste hotare și despre faptul că membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului tergiversează intenționat procedurile electorale. Alte înștiințări țin de coruperea alegătorilor.

Pe marginea celor enunțate mai sus, CEC îndeamnă alegătorii, observatorii, funcționarii precum și toți actorii electorali să respecte prevederile legale în procesul de desfășurare al celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial.

„În cadrul unor secții de votdin străinătate și-au înregistrat dreptul la vot deja peste 3000 de cetățeni. S-ar putea să ne ciocnim cu situția în care nu vom avea buletine de vot. Numărul maxim este 5000 de buletine de vot pentru o secție. Schimbul de buletine între secții nu este posibil. Îndemnul nostru este să căutăm și să se întrepte spre altă secție de votare. La moment este o mobilizare mare în diasporă și la secțiile deschise pentru cetățeniii din stânga Nistrului”, susțin membrii CEC.

Astăzi, 15 noiembrie 2020, are loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui R. Moldova. Cetățenii R. Moldova își vor alege președintele dintre doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova.

Spre deosebire de primul tur, când a fost necesară prezența a cel puțin ⅓ din alegătorii înscriși în listele electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.