Principală  —  IMPORTANTE   —   Astăzi au loc cel de-al…

Astăzi au loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui R. Moldova. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți exerciți dreptul la vot

Astăzi, 15 noiembrie 2020, are loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui R. Moldova. Cetățenii R. Moldova își vor alege președintele dintre doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Spre deosebire de primul tur, când a fost necesară prezența a cel puțin ⅓ din alegătorii înscriși în listele electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. 

Alegătorii care nu se pot prezenta la secția de votare, pot solicita urna mobilă la locul aflării. ATENȚIE! Cererile depuse în primul tur, nu sunt valabile și în cel de-al doilea tur de scrutin

În contextul situației de criză în sănătate publică, în ziua alegerilor, până la ora 15:00, pot vota la locul aflării, FĂRĂ obligația de a prezenta certificatul medical, doar alegătorii care manifestă simptome a infecției COVID-19.

Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, până la ora 18:00 a zilei precedente votării (14 noiembrie 2020). În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15:00, dacă se prezintă şi certificat medical.

Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Cererile privind votarea la locul aflării din partea persoanelor cu dizabilități de vedere pot fi făcute inclusiv în formă verbală.

Funcționează Centrul de Apel pentru alegători

Poți telefona la Centrul de Apel pentru alegători (+373) 22 880101, pentru a solicita informații cu privire la concurenții electorali, arondarea la secții de votare, verificarea corectitudinii datelor înscrise în listele electorale, procedura de vot și altele. Apelul, taxat la tarif ordinar, poate fi efectuat de la telefonul fix sau mobil din orice localitate a R. Moldova sau din afara țării. Atenție! Contestații prin intermediul Centrului de Apel nu pot fi depuse.

Linia de informare a Centrului de Apel va funcţiona de luni până vineri, între orele 8:00 – 17:00, iar perioada 14-15 noiembrie 2020 programul de lucru va fi extins până la 24 de ore pe zi.

Cu ce acte poți vota

Pe teritoriul R. Moldova votarea se efectuează în baza următoarelor acte de identitate:

  • buletinul de identitate cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința titularului pe teritoriul secției de votare;
  • buletinul de identitate provizoriu cu mențiunea privind cetățenia R. Moldova și indicarea domiciliului titularului;
  • legitimația de serviciu pentru militarii în termen;
  • livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care își satisfac serviciul civil (de alternativă).

Dacă te afli peste hotarele țării, poți vota în baza:

  • pașaportului cetăţeanului R. Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat;
  • buletinului de identitate al cetățeanului R. Moldova;
  • livretului de marinar.

Unde poți verifica la ce secție de votare ești înscris să votezi

Există câteva opțiuni accesibile on-line:

  1. Accesează pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale (CEC) www.cec.md, butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegătorilor” . După ce introduci IDNP-ul și treci o verificare anti-robot, poți afla la ce secție de votare ești arondat și care este numărul tău de ordine din lista electorală.
  2. Accesează pagina web oficială a CEC www.cec.md, butonul „Liste electorale”, prin selectarea localității și adresei de domiciliu/reședință, poți descărca fișierul PDF al listei electorale, cu date despre numele, prenumele și anul de naștere al alegătorilor. 
  3. Accesează pagina web oficială a CEC www.cec.md, butonul „Harta secțiilor de votare”, unde cu un click pe secția de votare, poți vizualiza informația ce conține datele de contact ale secției de votare și link-ul la fișierul PDF cu lista alegătorilor din secția respectivă.

Va fi organizat un sondaj de tip exit-poll. La ieșirea din secția de votare ai putea fi întrebat cu cine ai votat

CEC a autorizat desfășurarea unui sondaj de opinie la ieșirea din secțiile de votare pentru turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020. Exercițiul urmează a fi efectuat de Asociația obștească „SPERO” și Compania „Intellect Group” SRL. Sondajul se propune a fi realizat în 100 secții de votare de pe teritoriul R. Moldova. În acest sens, Comisia a acreditat 150 de persoane desemnate să efectueze sondajul de opinie şi a aprobat modelul legitimației operatorului de interviu.

Trei lucruri pe care trebuie să le iei cu tine atunci când mergi la secția de votare

  1. Act de identitate
  2. Mască de protecție
  3. Pix pentru a semna în listele electorale

Reguli de protecție pe care trebuie să le urmezi

  1. Îți vei pune masca de protecție înainte de a intra în secția de votare
  2. Vei păstra distanța fizică de 1,5 metri
  3. Îți vei dezinfecta mâinile la intrarea în secția de votare
  4. Vei accepta să-ți fie verificată temperatura
  5. Îți vei scoate masca doar pentru a fi identificat
  6. Vei semna cu pixul personal în lista electorală
  7. Îți vei dezinfecta mâinile la ieșirea din secția de votare

Alegeri prezidențiale: întrebări și răspunsuri