Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce scrie presa internațională despre…

Ce scrie presa internațională despre demiterea Guvernului Sandu

Foto: gov.md

Presa internaţională relatează marți, 12 noiembrie, despre demiterea Guvernului Maia Sandu prin moţiune de cenzură, reamintind că că R. Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, fiind afectată de corupție și tulburări politice. Jurnaliștii străinii mai scriu că politica R. Moldova a izbucnit de la criză la criză, din momentul dispariției unui miliard de dolari din sistemul financiar în 2014. 

„Guvernul Maia Sandu a căzut după pierderea votului de încredere. Coaliția guvernamentală a R. Moldova între un partid pro-european și un partid susținut de ruși s-a prăbușit”, pottivit New York Times, care scrie că relaţiile dintre blocul ACUM, care o susţine pe Maia Sandu şi socialişti s-au deteriorat după ce prim-ministrul a încercat să preia controlul asupra numirii Procurorului General, pe care Maia Sandu o consideră o problemă cheie în eforturile de combatere a corupţiei.

Financial Times scrie că coaliţia de guvernare din Republica Moldova nu a reuşit să se înțeleagă asupra unui acord privind metoda de selecţie a Procurorului General, ceea ce a dus la căderea Guvernului Sandu la numai câteva luni de la învestitură. Tot ei scriu că alianța între „cei doi rivali s-au alăturat pentru a elimina un partid condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc”. 

„Guvernul abia format al Republicii Moldova a căzut prin vot de neîncredere”, este titlul unui articol al agenției de presă Reuters, în care se menționează faptul că această cădere amenință R. Moldova cu mai multă instabilitate politică, „la doar cinci luni după ce premierul pro-occidental, Maia Sandu, a preluat funcția promițând să combată corupția.” Aceștia reaminesc că R. Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, fiind afectată de corupție și tulburări politice. Tot ei scriu că R. Moldova, a izbucnit de la criză la criză, din momentul dispariției unui miliard de dolari din sistemul financiar în 2014. 

Fostul stat sovietic a semnat un acord politic și comercial cu UE în 2014, supărând Rusia. Bruxelles-ul și Fondul Monetar Internațional sprijină Chișinăul cu ajutor”, relatează Reuters.

Aceași poziție este susţinută şi de Associated Press, care menţionează că, aflată între România şi Ucraina, R. Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, afectată de corupţie şi agitaţie politică. Cu aproximativ  2,7 milioane de locuitori, de când a câştigat independenţa după prăbuşirea din 1991 a Uniunii Sovietice, R. Moldova este o zonă strategică din punct de vedere politic atât pentru Occident, cât şi pentru Rusia precizează jurnaliştii americani.

Radio Free Europe informează că un număr de 63 din 101 parlamentari au votat pe 12 noiembrie împotriva Guvernului Sandu.

Deutsche Welle scrie că Guvernul coaliţiei fragile din R. Moldova s-a prăbuşit după pierderea votului de încredere din Parlament. „Prim-ministrul, Maia Sandu a format o alianţă politică incomodă cu Partidul Socialist susţinut de Federația Rusă”.

Bloomberg scrie că „Guvernul Moldovei s-a prăbuşit după o moţiune de cenzură”. Jurnaliştii au menţionat că Guvernul condus de Maia Sandu a avut legături strânse cu Uniunea Europeană, obţinând sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internaţional. Și aceaștia reamintesc despre furtul miliardului din sistemul bancar din R. Moldova.

Şi Politico a scris despre situația politicā din R. Moldova. „În urma negocierilor nefaste asupra numirii unui procuror general, socialiștii au înaintat o moțiune de neîncredere care a fost adoptată cu sprijinul Partidului Democrat (condus până în iunie de puternicul oligarh Vlad Plahotniuc, care de atunci a fugit din țară)”, scriu jurnaliştii de la Politico.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați. Pentru au votat 34 de deputați din PSRM și cei 29 de deputați din PDM. 

Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.