Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candidații la funcția de primar…

Candidații la funcția de primar al capitalei: avere și promisiuni

28 de persoane candidează la funcția de primar al Chișinăului. Sondajele de opinie din perioada electorală arată că lupta pentru șefia capitalei se duce între actualul edil, Ion Ceban și candidatul partidului de la guvernare, Lilian Carp. 

Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” a analizat listele de promisiuni electorale ale celor doi candidați la funcția de primar general și a verificat gradul de conformare a acestora cu atribuțiile funcției de primar, gradul de indicare a surselor de finanțare, de corespundere a promisiunilor cu programul partidului, cu problemele locuitorilor și gradul de inovație al promisiunilor electorale.

Duminică, 5 noiembrie 2023, în R. Moldova vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. Astfel, 898 de primari și 11 058 de consilieri locali vor fi aleși în acest scrutin pentru un mandat de patru ani. Ca să poată fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin ¼ din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție, iar pentru a fi desemnat câștigător la alegerile locale din primul tur, candidatul trebuie să obțină mai mult de jumătate din voturile liber exprimate ale cetățenilor care au participat la scrutin.

În caz contrar, la o distanță de două săptămâni de primul tur al alegerilor, va fi organizat cel de-al doilea tur, la care vor participa doi candidați ce au obținut numărul mai mare de  voturi. Pentru a fi validat turul doi al alegerilor, la urne trebuie să se prezinte minim o cincime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău s-au înscris 28 de candidați. ZdG vă prezintă informații despre candidații cu cele mai mari șanse de a accede în turul 2. 

Ion Ceban și Lilian Carp / Primar fără consilieri sau consilieri fără primar?

Un sondaj de opinie publicat de Comunitatea pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD” îi clasează pe primele două locuri, potrivit preferințelor alegătorilor din municipiul Chișinău, pe actualul edil al capitalei, Ion Ceban, liderul partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – 46,8% și pe candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp – 14,9%. În timp ce Ion Ceban este lider în topul preferințelor alegătorilor pentru fotoliul de primar, potrivit aceluiași sondaj, pentru Consiliul Municipal Chișinău (CMC), locuitorii capitalei ar vota majoritar pentru PAS (29,7%).

Ion Ceban, care reprezenta Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), l-a învins în 2019 la alegerile pentru Primăria Chișinău pe candidatul Blocului „ACUM Platforma DA și PAS”, Andrei Năstase, cu un avans de 11 294 de voturi. După victoria sa a promis public că se retrage din PSRM și că nu va face politică, devenind primar al tuturor chișinăuienilor. Ceban s-a retras din PSRM, iar în 2022 a lansat Partidul MAN, formațiune din partea căreia candidează pentru un nou mandat.

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, în 2022, familia Ceban a acumulat venituri în valoare totală de circa 535 de mii de lei, dintre care 228 de mii de lei – din salariul primit de Ion Ceban de la primărie. Familia Ceban a mai raportat o donație în sumă de 81,5 mii de lei, primită de la Ghenadie Țaulean, socrul primarului și 106 mii de lei, dividende încasate de la firma „TIVI Kids” SRL. Firma care desfășoară „activități fotografice” a fost fondată în februarie 2022, iar Tatiana Ceban, soția edilului, este și fondatoare, și administratoare. Alți 80 de mii de lei familia Ceban susține că i-a primit la zile de naștere. 

Familia Ceban deține un apartament la sol de 230 de metri pătrați, obținut în anul 2016 în urma unui contract de donație semnat cu părinții lui Ion Ceban și un teren intravilan în valoare de 160 de mii de lei, achiziționat în 2012. Soția lui Ion Ceban deține un automobil Skoda Kodiaq, în valoare de 455 de mii de lei, fabricat și cumpărat în 2017. Începând cu anul 2000, Ion Ceban a ocupat doar funcții în sectorul public.

Lilian Carp este deputat pe listele PAS și președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică. Este profesor de meserie. Anterior, a fost vicepreședinte al Partidului Liberal (PL) și deputat PL. S-a retras din majoritatea parlamentară formată din PL și Partidul Democrat din Moldova (PDM) în 2017, după asocierea celor două partide, iar în scurt timp, s-a alăturat echipei PAS. Carp a fost anterior şef al Cabinetului primarului general de Chişinău și consilier al fostului edil al capitalei, Dorin Chirtoacă. 

Familia Carp, potrivit declarației de avere pentru anul 2022 depuse la CEC, a înregistrat venituri de circa 769 de mii de lei. Venitul din salariul de parlamentar a constituit 247 de mii de lei, iar alți 265 de mii de lei au reprezentat compensații și diurne pentru deplasările în străinătate. Lilian Carp a ridicat un salariu de circa 80 de mii de lei de la Universitatea de Educație Fizică și Sport, iar soția acestuia a ridicat un salariu de circa 173 de mii de lei de la aceeași instituție și o bursă de 1070 de RONI (circa 4 mii de lei) de la o universitate din România.

În 2012, familia Carp a achiziționat printr-un contract de investiții un apartament de 90,3 metri pătrați, pentru care indică o valoare de aproape 580 de mii de lei. Lilian Carp deține un autoturism marca Volkswagen Passat, fabricat în 2006, achiziționat în anul 2021, având valoarea  de 100 de mii de lei.

Alți candidați la funcția de primar al capitalei, cu șanse de a accede în turul II, conform sondajelor

Potrivit aceluiași sondaj, următorii trei candidați în lista preferințelor alegătorilor sunt: Victor Chironda, fostul viceprimar al municipiului Chișinău, susținut în aceste alegeri de Platforma DA;  Vasile Costiuc, președintele partidului „Democrația Acasă” și Ruslan Codreanu, președintele partidului „Puterea Oamenilor”. 

sursa: Victor Chironda/ Facebook

Victor Chironda are sloganul electoral „Împreună pentru un Chișinău european!” și reprezintă Partidul „Platforma DA”. Este director executiv al Asociației Obștești „Centrul pentru Politici Europene”. Conform declarației de avere depuse la CEC, familia Chironda a avut în anul 2022 venituri în valoare de circa 592 de mii de lei din salariile de bază ale celor doi soți, din consultanță și drepturi de autor. Victor Chironda deține o pătrime cotă parte dintr-un imobil achiziționat în anul 2022 la prețul de 115,5 mii de euro și două automobile. Tot în anul 2022, Victor Chironda a contractat două credite bancare în valoare de 500 de mii de lei, cu scadența în anii 2024 și 2028.

„Curajul este începutul biruinței!” este sloganul candidatului Vasile Costiuc, care reprezintă Partidul „Democrația Acasă”. Vasile Costiuc, conform declarației de avere depuse la CEC, deține o cotă de participare de 60% în S.C. „BioFruct  Moldova” SRL, iar în 2022 a raportat venituri de 249 de mii de lei din salariu și donații. Familia Costiuc deține o doime cotă parte dintr-un teren în valoare de 5800 de lei și un apartament de 61,5 metri pătrați în valoare de 34,5 mii de euro. 

„Construim Chișinăul pentru Oameni!” este sloganul campaniei lui Ruslan Codreanu, fost primar interimar al capitalei în perioada 2018-2019 și candidatul Partidului „Puterea Oamenilor”  la scrutinul din 5 noiembrie. În declarația de avere depusă de Codreanu la CEC, el a indicat, împreună cu soția, pentru anul 2022, venituri de circa 120 de mii de lei. În declarația de avere este indicat un imobil de 91,2 metri pătrați, achiziționat în anul 2014 la prețul de 674 de mii de lei și două automobile.

Promisiuni electorale: Ion Ceban vs Lilian Carp

Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” a analizat listele de promisiuni electorale ale celor doi candidați la funcția de primar general aflați în topul preferințelor alegătorilor, conform sondajelor publicate în perioada electorală – Ion Ceban și Lilian Carp. Cei doi candidați au fost selectați în baza rezultatelor sondajelor de opinie publicate până la 9 octombrie 2023, conform cărora ar înregistra peste 10% din voturi în cazul desfășurării unor alegeri locale. 

Promisiunile acestora au fost analizate prin prisma a cinci criterii dezvoltate de ADEPT și apreciate generic cu trei calificative  (conform, parțial conform și neconform). Criteriile vizează gradul de conformare cu atribuțiile funcției de primar, gradul de indicare a surselor de finanțare, de corespundere cu viziunea/programul partidului, cu problemele locuitorilor identificate în sondajul de opinie realizat de CBS-Research/WatchDog.MD și gradul de inovație al promisiunilor electorale.

Experții ADEPT au ajuns la concluzia că toate cele 52 de promisiuni electorale de pe platforma electorală a candidatului Ion Ceban corespund atribuțiilor de primar. Din oferta electorală a candidatului Lilian Carp, ADEPT a contabilizat 89 de promisiuni electorale, dintre care 76% corespund atribuțiilor funcției de primar general. ADEPT precizează că aprecierea de conformitate a promisiunilor pentru acest criteriu a fost oferită în condițiile în care Primarul general are susținerea din partea CMC.

Din punct de vedere al gradului de corespundere a ofertelor electorale cu lucrurile care îngrijorează locuitorii mun. Chișinău prezentate în sondajul Watchdog, se constată că promisiunile candidatului Ion Ceban corespund îngrijorărilor menționate de locuitori în proporție de 33%, în timp ce 14% corespund parțial, iar peste 50% – nu corespund. În același timp, peste 40% dintre promisiunile lui Lilian Carp nu s-ar înscrie în principalele probleme care deranjează locuitorii Chișinăului, 30% corespund parțial, iar 29% corespund în totalitate. 

Cât privește criteriul trei, sursa de finanțare, niciunul dintre candidați nu indică clar potențialele  surse de finanțare pentru realizarea promisiunilor, constată ADEPT. Există doar câteva mențiuni în oferta electorală a candidatului Lilian Carp care fac referință la parteneriatul cu Guvernul R. Moldova. 

În ce privește al patrulea criteriu analizat, s-a constatat că ambele oferte electorale sunt în concordanță cu viziunea partidului din care fac parte.

Ultimul criteriu analizat, gradul de inovație al promisiunilor, arată că platforma candidatului MAN reprezintă o continuare a activităților inițiate în primul mandat, iar platforma candidatului PAS este una mai ambițioasă din perspectiva inovației. Cu toate acestea, ambele programe electorale conțin în proporție de aproximativ 60% promisiuni inovatorii, acestea fiind destul de costisitoare, pentru realizarea cărora nu se indică resurse financiare suplimentare celor disponibile în bugetul municipal.

Mai multe detalii despre platformele electorale ale candidaților la funcția de primar general al capitalei găsiți pe site-ul alegeri.md

„Alegerile locale generale vor desemna traiectoria de mai departe a R. Moldova” 

Igor Boțan, directorul executiv al ADEPT, vine cu un șir de recomandări și explicații privind  importanța alegerilor locale generale din 5 noiembrie.

„Începutul unui nou ciclu electoral coincide cu punerea în valoare a noului Cod electoral și reflectă experiența pe care R. Moldova a acumulat-o în cei 30 de ani de independență. Potrivit noului Cod electoral, CEC, pe lângă principala instituție de stat care are sarcina să administreze alegerile, mai are o extra funcție extrem de importantă, legată de verificarea modului în care partidele politice își finanțează campaniile electorale. 

Începe un nou ciclu electoral și aceste alegeri sunt importante, deoarece peste un an vom avea alegeri prezidențiale, iar încă peste un an, alegeri parlamentare. Alegerile locale generale vor desemna traiectoria de mai departe a R. Moldova. De rezultatele acestor alegeri depinde nu doar modul în care va fi administrată localitatea din care facem parte. Aceste alegeri vin imediat după ce a fost adoptată o strategie de reformă a administrației publice și începe un proces extrem de interesant pentru țara noastră – amalgamarea localităților mici, astfel încât să fie salvate mai multe resurse pentru satisfacerea necesităților cetățenilor în detrimentul cheltuielilor administrative. Vom vedea cum se vor desfășura alegerile și atunci vom putea judeca dacă guvernarea centrală va avea suport pentru promovarea reformei administrației publice locale”, declară pentru ZdG Igor Boțan. 

Pentru un vot responsabil și argumentat, Igor Boțan îndeamnă alegătorii să consulte legislația electorală, să urmărească dezbaterile televizate,  site-ul CEC (cec.md) și site-ul alegeri.md, care conțin informații complexe despre candidați și programele electorale.

„Vreau să vă încurajez, dacă aveți timp și curiozitate, să vă uitați la scrutinele care au avut loc în perioada de după declararea independenței, unde puteți vedea evoluțiile care au avut loc în această perioadă relativ scurtă și putem vedea dacă experiența pe care am acumulat-o se regăsește în comportamentul nostru. Vă îndemn să fiți activi, să participați la votare, pentru că doar cu votul nostru ne putem face localitățile mai curate, mai îngrijite și serviciile care vin din partea autorităților locale mai de calitate înaltă. La urma urmei, scopul final este ca să dispară diferența dintre sat și oraș în ceea ce privește calitatea vieții în localitățile noastre. Regulile de votare pentru cetățeni sunt neschimbate. Secțiile de votare se deschid la ora șapte și se închid la ora nouă seara. Este destul timp pentru ca cetățenii să-și poată exercita dreptul de vot în ziua alegerilor”, a punctat Igor Boțan.

Acest articol este editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).