Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Arest preventiv pentru unul dintre…

Arest preventiv pentru unul dintre cei opt membri ai partidului Șor, reținuți în urma perchezițiilor din dosarul de finanțare ilegală a formațiunii politice. Două persoane au fost plasate în arest la domiciliu

Sursa: Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova

Un singur membru al partidului Șor dintre cei opt reținuți sâmbătă, 18 februarie, în urma perchezițiilor desfășurate în dosarul de finanțare ilegală a formațiunii politice, va rămâne în arest pentru încă 30 de zile. Alte două persoane au fost plasate în arest la domiciliu, iar cinci membri – sub control judiciar, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Hotărârile în acest sens au fost luate luni, 20 februarie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

În timpul ședințelor de judecată, în fața instanței, partidul Șor a organizat un miting în sprijinul celor opt membri. Deputata fracțiunii parlamentare a partidului Șor, Reghina Apostolova, a precizat că șase dintre aceștia sunt din Chișinău, iar doi – din alte zone ale țării.

Noi percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Șor, înainte de protestul anunțat pentru duminică. Opt persoane au fost reținute

Sâmbătă, 18 februarie, Procuratura Anticorupție în colaborare cu Centrul National Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate au desfășurat peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a partidului politic Șor, iar opt persoane au fost reținute.

Persoanelor reținute le este imputată infracțiunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui „grup criminal organizat”, infracțiune prevăzută la art. 181/2 alin. (5) din Codul penal, care se pedepsește cu până la 7 ani de închisoare, potrivit procuraturii.

„Acțiunile de urmărirea penală s-au desfășurat pe întreg teritoriul țarii, la domiciliile unor membri ai fracțiunii, care sunt implicați activ și sistematic în recepționarea și distribuirea banilor în proporții deosebit de mari către președinți și vicepreședinți ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea și remunerarea cetățenilor din diferite regiuni ale țarii la protestele organizate de partidul Șor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de 𝟏𝟗 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑”, informa atunci Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă.

Oamenii legi au publicat și două extrase din stenogramă.

În cadrul perchezițiilor efectuate la 20 octombrie 2022, procurorii și ofițerii au ridicat peste 4,2 milioane de lei și 4 000 de dolari, iar la 2 noiembrie 2022, au fost depistate și ridicate peste 320 000 de lei.

Pe parcursul ultimilor luni, cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale, oamenii legii au documentat mai multe episoade în care „membrii grupului criminal organizat” ar fi transmis peste 𝟑,𝟑 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 de lei, 𝟔𝟏 𝟎𝟎𝟎 de euro ș𝐢 𝟓𝟓 𝟎𝟎𝟎 de dolari, către membri și activiști ai partidului Șor, mai amintește procuratura.

Potrivit procuraturii, banii respectivi ar fi fost destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, achitarea transportului și a salariilor în plic membrilor de partid. Probele acumulate ar confirma faptul că banii provin din surse interzise de lege.

Urmărirea penală se află la faza finală și urmează să fie adoptate decizii în baza probelor administrate până în prezent, a mai menționat sâmbătă PA.