Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Afacerile din Rusia ale fratelui…

Afacerile din Rusia ale fratelui președintelui Dodon au înregistrat anul trecut pierderi de circa 45 milioane de ruble

Foto: Timpul.md

Cele trei companii din Rusia, la care este asociat Alexandru Dodon, fratele președintelui Igor Dodon, au înregistrat anul trecut pierderi de circa 45 de milioane de ruble rusești, notează Mold-Street.

Cele mai mari pierderi, în mărime de peste 41 milioane de ruble, au fost înregistrate de către OOO (SRL – n.r.) Arkhplei Development din Moscova – peste 41 de milioane de ruble (circa 600.000 de dolari). La Arkhplei Development, Alexandru Dodon deține o cotă de 15%, Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei – 45%, iar OOO Inspair (deținută de Aleksandr Ponomariov) – 40%.

O altă firmă la care fratele președintelui este sociat împreună cu Igor Ceaika și Aleksandr Ponomariov, OOO PEO (colectarea deșeurilor), a raportat pierderi de 340.000 de ruble (circa 5.000 de dolari) în 2019.

O situție similară este și în cazul firmei OOO Mediamails din Sankt Petersburg, care are statut de agenţie de publicitate, și care a înregistrat pierderi de 3,24 milioane ruble (circa 47.000 de dolari). Aici Alexandru Dodon deţine 50%, iar partenerul său de afaceri este Ion Lipciu – 50%.

Anul trecut s-a vehiculat că de fapt cotele din capitalul firmelor din Rusia, la care apare asociat Alexandru Dodon, ar aparține președintelui Igor Dodon. Șeful statului a negat aceste informații.

Potrivit șefului statului, fratele său a fost inițial un „simplu angajat” într-o companie care aparține lui Ceaika și se ocupa de livrări de mărfuri spre China.

Articolul integral poate fi citit pe Mold-Street.

Ce îi leagă pe Ceaika și Dodon

În februarie 2019, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a anunțat că, potrivit unor documente confidențiale, Chaika era, încă în 2017, unul dintre sponsorii Fundației „Din Suflet”, gestionată de Galina Dodon. Astfel, pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro deschis la Victoriabank din Chișinău al Fundației „Din suflet” a intrat suma de 70 de mii de euro, iar banii au fost virați dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika. 

La sfârșitul lunii decembrie 2019 Igor Chaika a intrat în posesia a 51% din compania „Media Invest Service”, astfel preluând de la omul de afaceri Vadim Ciubară, in apropiat al președintelui Dodon, cota majoritară din firma care deține posturile Accent TV și Primul în Moldova, dar și din firma care gestionează site-urile mail.ru și ok.ru în R. Moldova.

Contractul prin care Igor Chaika a preluat 51% din „Media Invest Service” de la omul de afaceri Vadim Ciubară a fost semnat la 27 decembrie, scria openmedia.io, la doar o zi după ce președintele R. Moldova, Igor Dodon, declara că cele două posturi TV urmează să aibă proprietari din Rusia.