Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Nu voia ridicarea imunității Marinei…

Nu voia ridicarea imunității Marinei Tauber? Olesea Stamate a explicat de ce a votat împotriva cererii procurorului general interimar privind dosarul în care deputata este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției

Colaj ZdG

Fosta președintă a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, deputata Olesea Stamate, nu a susținut cererea procurorului general intermar Ion Munteanu privind ridicarea imunității deputatei Marina Tauber. În cadrul ședinței Comisiei juridice, în care Stamate a rămas în calitate de membră după demisia din funcția de președintă, au votat 8 din cei 10 membri. Din cele 8 voturi, 6 au fost pentru cererea lui Munteanu, iar două împotriva.

Decizia vicepreședintei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate vine după mai multe declarații care au stârnit zvonuri privind posibile disensiuni în partidul de guvernare.

În seara zilei de joi, 14 martie, la ședința Parlamentului, reprezentanții opoziției au întrebat-o pe președinta Comisie juridice, Veronica Roșca, cine nu a susținut cererea și dacă au fost și deputați ai fracțiunii PAS. Roșca a afirmat că votul a fost secret, iar membrii au votat în funcție de „intima lor convingere”, evitând să dea nume. Totuși, Alexandr Suhodolski, care a făcut parte din fracțiunea fostului partid Șor, acum deputat independent, a spus că el este unul dintre cei doi membri și că Stamate ar fi cea de-a doua.

„Eu aș vrea mai degrabă să nu discutăm despre cine și cum a votat, cât despre ce este acest dosar penal, pentru care procurorul general a venit în ditamai Parlament să ceară ridicare imunității. Indiscutabil, acțiunile deputatei Marina Tauber trebuie sancționate, ca și a oricărui alt cetățean care încalcă legea și care perturbă activitatea, în mod special a instanțelor de judecată, în modul în care a făcut-o dumneaei. Doar că, din punctul meu de vedere, aceste acțiuni urmau să fie sancționate contravențional și nu penal. Există articole în codul contravențional care permit acest lucru. Se sancționează rapid, eficient. Dacă sancțiunea este mică, atunci se poate de discutat, de văzut. De atâtea ori am modificat legea, aceasta nu este neapărat bine, dar lucrurile pot fi făcute altfel”, a declarat Stamate în cadrul unei emisiuni de la Rlive.

Deputata a adus ca exemplu tragerea la răspundere penală a unui cetățean depistat în stare de ebrietate la volan, cu o cantitate de vapori de alcool în aerul expirat de 0,15 mg/l, „care e clar contravențional, dar îi face un dosar penal”.

„Din punctul meu de vedere, acolo clar nu era vorba de acțiuni penale. Cu atât mai mult, că i-a fost ridicată imunitate deja de atâtea ori. De fiecare dată, chiar dacă nu ne face mare plăcere să ridicăm imunitate unuia și aceluiași deputat, fără să vede o finalitate în instanța de judecată, înțelegem că aceasta este procedura și am votat pentru ridicare imunității, atunci când procurorul general a venit cu un dosar cât de cât, din ceea ce putem noi să examinăm, bine pregătit, și cu argumentele necesare. În cazul de față, eu mi-am expus părerea față de ceea ce i se impută doamnei Tauber și am decis să merg pe poziția mea.

Ce se întâmplă dacă acest dosar va merge în instanță? Dacă pe acest dosar se obținere o achitare, atunci judecătorii care o vor achita vor fi blamați de societate că au achitat-o pe Marina Tauber. Și ce se întâmplă dacă va fi o condamnare? Atunci vor râde alții că a fost condamnată pe acest dosar”, a mai spus Olesea Stamate.

Întrebată de ZdG despre încadrarea juridică a acțiunilor deputatei Marina Tauber, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a spus că „Procuratura Generală și-a exprimat poziția sa în raport cu această faptă la ședința Parlamentului care a fost difuzată online”.

Președintele organizației WatchDog.MD, Valeriu Pașa, a publicat un scurt mesaj pe rețelele de socializare, atrăgând atenția la faptul că „Olesea Stamate nu a susținut ieri ridicarea imunității lui Tauber”.

„Fără comentarii”, a punctat Pașa.

Parlamentul a satisfăcut joi, 14 februarie, cererea procurorului general interimar, Ion Munteanu, de a ridica imunitatea deputatei fostului Partid Șor, Marina Tauber, care este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției, după ce a întrerupt ședința Curții de Apel, care se desfășura cu ușile închise și în care Ilan Șor a fost condamant la închisoare.

Cu 57 de voturi pro, proiectul de hotărâre a fost aprobat. Opt deputați au votat contra, iar 17 nu au votat.

Potrivit materialelor, la 12 aprilie 2023, Marina Tauber, folosindu-se de situația de serviciu, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, ar fi comis amestecul în judecarea cauzei în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, „manifestat sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat, utilizând difuzorul de mare putere de tip megafon, amenințând completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară așteptau 3000 susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată”.

Procuratura Anticorupție a citat-o pe Tauber declarând: „..așa că o să stăm aici până în noapte dacă trebuie… acolo stau trei mii de oameni care solicită justiție corectă și au venit în susținerea lui Ilan Șor… o să blocăm toate procesele în cazul în care o să continue acest dezmăț și această presiune asupra liderului nostru… această clădire trebuie să fie blocată… aici se comit ilegalități… în calitatea mea de deputat în Parlament eu am venit să povestesc tuturor ce se petrece aici…”.

În asemenea circumstanțe, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată, împiedicarea desfășurării ședinței de judecată, periclitarea înfăptuirii actului de justiție și care urmăreau scopul intimidării judecătorilor, împiedicării exercitării atribuțiilor profesionale și ofensând onoarea și demnitatea judecătorilor.

Urmare a examinării cererii procurorului general interimar, la 14 martie 2024, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității deputatei Marina Tauber. Astfel, Tauber urmează a fi citată la Procuratura Anticorupție pentru a fi informată despre terminarea urmăririi penale și prezentarea materialelor, ulterior cauza penală va fi expediată în judecată pentru examinare în fond.

Deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară de nouă ori, în ultimii șase ani, prima dată în 2019, iar ultima dată la 14 martie 2024. Niciun dosar nu are însă finalitate, iar Tauber nu are, în prezent, nicio măsură preventivă aplicată, fiind liberă să călătorească în străinătate.

Ziarul de Gardă a analizat cele nouă decizii votate de Parlament și vă prezintă detalii din dosarele penale în care a fost sau încă este vizată Tauber și la ce etapă se află.

Procurorul general interimar Dumitru Robu s-a prezentat de trei ori în fața deputaților pentru a solicita încuviințarea ridicării imunității parlamentare, odată 2019 și de două ori în mai și iulie 2022, în trei cauze diferite. Ion Munteanu a venit în Legislativ de două ori, prima dată în mai 2023.