Principală  —  Ştiri   —   Ministerul Muncii și Protecției Sociale…

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a reangajat 507 de asistenți personali din capitală. „Au fost demiși ilegal”

Foto: Facebook/ Vitalie Sprinceana

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) anunță că începând cu luna mai, 507 asistenți personali sau 67% din totalul asistenților personali „demiși ilegal” în primele luni ale anului 2024, din totalul de 758 de asistenți personali, au fost deja angajați în cadrul serviciului social asistență personală instituit în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă, care se află în subordinea MMPS.

La sfârșitul lunii martie, MMPS a anunțat soluția identificată pentru a putea restabili serviciul prestat categoriile vulnerabile a cetățeni din municipiul Chișinău – persoanele cu dizabilități severe.

„Ministerul va continua să angajeze asistenții personali afectați până în prezent, dar și pe cei care vor fi disponibilizați ilegal în perioada următoare. Reamintim că 1200 asistenți personali, care au avut de suferit de pe urma acțiunilor abuzive (au fost încetate raporturile de muncă sau a fost diminuată norma de muncă) ale Primăriei municipiului Chișinău, au primit un suport financiar în luna martie în sumă fixă de 5000 de lei pentru toți asistenții vizați, iar în luna aprilie au beneficiat de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția, în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă”, comunică MMPS.

Reamintim că pe 3 ianuarie a fost semnat un ordin de către Vladimir Bolocan, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) a Consiliului Municipal Chișinău, care prevedea concedierea asistenților personali ce sunt la pensie și a celor 190 de asistenți personali care primeau anterior salarii din Fondul de susținere a populației finanțat de Guvern, dar și reducerea salariilor cu 50% a celor rămași.

Asistenții personali, demiși de autoritățile municipale, vor fi reangajați de MMPS. Alexei Buzu: „Am demarat procesul de plată pentru aprilie”

După ce le-au fost reduse salariile cu 50%, mai mulți asistenți personali au ieșit luni, 11 martie, la protest. Manifestanții s-au adunat la Primăria municipiului Chișinău cu pancarte pe care scrie: „Oamenii cu nevoi speciale tot au drepturi” și „stop genocid”. Primarul general Ion Ceban acuză partidul de guvernământ, care, potrivit lui, „trebuie să asigure finanțare egală”.

De ce protestează asistenții personali din capitală? „Pentru rezolvarea problemei nu e necesară matematică superioară. Doar un pic de moralitate obișnuită”