Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a stabilit, pentru data…

CEC a stabilit, pentru data de 19 mai 2024, organizarea alegerilor locale noi. Alegerile parțiale, preconizate inițial pentru data de 3 martie 2024, la fel vor avea loc pe 19 mai

Sursa foto: Radio Chișinău

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, în cadrul ședinței de pe 22 noiembrie, că pe data de 19 mai 2024 vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor sătești în localitățile Cairaclia, raionul Taraclia, și Chioselia Rusă și Cotovscoe, UTA Găgăuzia.

Potrivit unui comunicat emis de CEC, în aceste localități au fost înregistrați câte doi concurenți pentru alegerile fiecărui consiliu local. Ca urmare dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova din 4 noiembrie 2023, prin care a fost anulată înregistrarea candidaților desemnați de către Partidul Politic „Șansă”, în satele Cairaclia și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, în buletinele de vot, s-a regăsit câte un candidat independent la funcția de consilier.

„În satul Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia, concurentul electoral rămas în cursă a înaintat o listă de candidați de doar 5 pretendenți la funcția de consilier. Conform legislației în vigoare, consiliul local este legal constituit dacă sunt validate mandatele a cel puțin două treimi din numărul de consilieri stabiliți prin hotărârea organului electoral. Astfel, CEC a constatat imposibilitatea constituirii unei noi componențe a consiliilor locale în aceste localități și a decis desfășurarea alegerilor locale noi”, explică cei de la CEC.

De asemenea, prin hotărârea nr. 1545/2023, CEC a stabilit organizarea, pe 3 martie 2024, a alegerilor parțiale pentru funcția de primar în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia. În cadrul ședinței de pe 22 noiembrie, CEC a modificat data scrutinului și a decis că acesta se va desfășura pe 19 mai 2024, odată cu alegerile locale noi.

Alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local vor avea loc și în comuna Cealîc, raionul Taraclia.

În cadrul ședinței de miercuri, 8 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat proiectul de hotărâre prin care s-a decis ca alegeri locale parțiale să fie organizate pe data de 3 martie 2024 în trei localități, unde singurii candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar sau consilier au fost excluși, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), fiind reprezentanți ai partidului Șansă.

Mai exact, în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie, în trei circumscripții electorale nu au fost aleși consilierii în consiliul comunal Cealîc, raionul Taraclia, și, respectiv, primarii satelor Chioselia Rusă și Cotovscoe, UTA Găgăuzia.