ANSA: 495 de kilograme de biscuiți de import au fost interzise spre comercializare
Un lot de 495 de kilograme de biscuți de importa fost reținut și interzis de a fi comercializat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în urma depistării unei concentrații de acizi grași trans, „substanțe nocive pentru sănătatea umană”, se arată într-un comunicat,
Astfel, urmare a controalelor oficiale, a fost depistat un conținut de acizi grași trans (trans izomer a acizilor nesaturați, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural, g/100g de grăsime), care depășește nivelul maxim stabilit (2g/100g de grăsime), rezultatul obținut fiind de 24,18g/100g de grăsime.
Lotul a fost reținut imediat și interzis spre comercializare.
„Reamintim operatorilor economici că din 16 decembrie 2023, conținutul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, nu va depăși 2 grame la 100 de grame de grăsime. Scopul acestor prevederi este asigurare unui înalt nivel de protecție a sănătății consumatorilor”, a precizat ANSA.
Aceste limite sunt aplicabile atât produselor autohtone, cât și celor de import.
ANSA a explicat de ce sunt periculoase grăsimile trans
Astfel, „grăsimile trans sunt unele din cele mai periculoase tipuri de grăsime pentru sănătatea umană. Spre deosebire de alte grăsimi, acestea nu aduc niciun beneficiu organismului și au efecte negative cumulative”. Potrivit ANSA, acestea se regăsesc cel mai mult în:
1. Produse de patiserie și cofetărie . Acestea sunt bogate în grăsimi trans, deoarece producătorii folosesc adesea margarină industrială sau grăsimi vegetale hidrogenate/ parțial hidrogenate pentru a obține o textură fragedă și o durată de valabilitate mare:
- Aluaturi congelate: foi de plăcintă, aluat de pizza, foietaje.
- Produse de panificație și cofetărie: biscuiți, napolitane, gogoși, brioșe, prăjituri ambalate și torturi cu cremă sau croissante (mai ales cele din comerț/congelate).
2. Fast-food și prăjeli comerciale. Uleiurile folosite în friteuzele restaurantelor de tip fast-food sunt adesea amestecuri care pot conține grăsimi trans, deoarece acestea rezistă la reîncălziri repetate fără a se degrada la fel de repede ca uleiurile naturale:
- Cartofi prăjiți (mai ales cei congelați și apoi prăjiți);
- Pui pane, aripioare și nuggets;
- Pește pane sau alte produse tip „finger food”.
3. Gustări ambalate (Snacks). Multe dintre gustările procesate folosesc grăsimi hidrogenate, pentru a preveni râncezirea și pentru a păstra produsul crocant:
- Popcorn pentru microunde: Unele arome (unt, caramel) pot conține cantități mari;
- Chipsuri și pufuleți;
- Biscuiți sărați (crackers).
4. Produse de tartinat și substituienți ai produselor lactate:
- Margarină solidă, conține de obicei mai multe grăsimi trans decât margarina tartinabilă la cutie;
- Pudrele sau lichidele non-lactate folosite în cafea conțin adesea uleiuri parțial hidrogenate care pot conține acizi grași trans.