Mărturisirea mitropolitului – Ziarul de Gardă
Mărturisirea mitropolitului

Mărturisirea mitropolitului

vizualizări
25 septembrie 2014 | 13:11

488-mitropolit2Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, a vorbit, duminică, 21 septembrie 2014, în timpul slujbei oficiate cu prilejul praznicului Naşterii Maicii Domnului, din incinta Catedralei Mitropolitane, despre informaţiile apărute în articolele din ZdG. Mitropolitul a vorbit despre căsuţa de vacanţă din pădurea de lângă Ialoveni, despre vacanţa fără sutană din Turcia, evitând însă discuţia despre firmele la care este fondator sau despre alte subiecte abordate în ZdG.

„Iubiţi creştini, ultimele zile, ultimele 2-3 săptămâni sunteţi tulburaţi şi d-stră, şi eu personal de veştile care vin din ziarele noastre, care vin de la canalele, unele, de televiziune, în ceea ce priveşte persoana mitropolitului Vladimir. Am dorit ca astăzi să petrec o conferinţă de presă, la un local oarecare, să răspund la toate aceste întrebări. Dar, cum voi răspunde, totodată, ele vor fi interpretate greşit. De asta, ca persoană bisericească, creştin al Bisericii Ortodoxe, am dorit ca astăzi, în auzul tuturor, să fac această mărturisire în faţa domniilor voastre”, a început Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) spovedania publică, care durat aproape 17 minute. ÎPS Vladimir a început prin a vorbi despre trecutul său şi despre cum a început să lucreze încă din perioada în care a fost în armată.

Vila, cumpărată cu 76 de mii de lei

„Am fost unicul copil şi am rămas la părinţii mei. De aceea, am posibilitatea ca în viaţa asta pământească să-mi procur ceva ce-mi este necesar. Dar, practic nu am făcut aşa, şi când am venit în R. Moldova, ca Episcop de Chişinău şi Moldova pe atunci, m-am adresat către Guvernul R. Moldova de atunci, ca să am posibilitatea să-mi procur un apartament. Atunci, această adresare a fost readresată Primăriei mun. Chişinău şi, D-zeu să-l ierte pe Nicolae Costin, mi-a oferit această posibilitate şi mi-a dat un apartament la Botanica, pe care, mai apoi, l-am schimbat cu unul din apropierea Mănăstirii Ciuflea, că atunci această mănăstire era catedrala Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove. Acest apartament îl deţin şi acum”, a continuat mitropolitul.

„Mai departe. Se vorbeşte şi aţi privit şi aţi văzut multe fotografii despre vila mitropolitului. Eu am procurat anul acesta şi, dacă putem numi aşa cum se numeşte prin presă, această căsuţă, vila aceasta, cu 76 de mii de lei moldoveneşti. Şi niciodată d-stră nu aţi văzut-o, nici la televiziune, niciodată în ziar, pentru că, practic, ea este invizibilă, pentru că este o căsuţă mică. Am de gând cu adevăr s-o repar, s-o refac ca să aibă mitropolitul o căsuţă. Ce vedeţi d-stră nu îmi aparţine mie şi nu mi-a aparţinut niciodată”, a mai menţionat Vlădica Vladimir, referindu-se, cel mai probabil, la casa de milioane de lângă Truşeni. Acesta a precizat că imobilul nu-i aparţine, lucru consemnat şi de ZdG, însă nu a precizat şi dacă locuieşte sau nu în el.

„În Turcia nu se permite sutana”

„Dacă mergem mai departe. Sunt înjosit de ceea ce aţi văzut pe fotografii. Adică eu, în costum mai lejer, în Turcia. Vreau să vă explic, să ştiţi cu toţii că în Turcia de a purta sutană, reasă, este în drept doar patriarhul Constantinopolului. Toţi ceilalţi episcopi şi mitropoliţi poartă haine civile. Numai în biserici li se permite să îmbrace reasa… Şi trei ani în urmă am vizitat această ţară. Am fost iarăşi la locul unde a fost înmormântat Sf. Ierarh Nicolae. Ne-am închinat acolo… Dacă d-stră aţi observat, este în spatele meu acest monument. De asemenea, ne-am deplasat acolo cu vaporul. Şi iată de unde apar toate acestea. Îmi pare foarte rău că ceea ce se întâmplă se întâmplă intenţionat, pentru a fi discreditat mitropolitul, pentru a fi discreditată Biserica Ortodoxă, nu numai din Moldova, ci în întregime, fiindcă astfel de cazuri sunt şi în Rusia, şi în Ucraina, şi în alte multe ţări creştine”, a mai spus mitropolitul Vladimir, precizând totodată că Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) nu este contra Rusiei, Ucrainei Belarusului sau Uniunii Europene, „ci împotriva legilor anticreştine care vin de acolo”.

Publicitate
Publicitate

„Şi acolo sunt creştini. Noi ne opunem doar legilor care vine de acolo. Iar acest lucru în facem nu doar noi, ci îl fac şi alte ţări, România, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia. Numai că, cu părere de bine, acolo, în ţările acestea, nu toate aceste legi, anti-creştine, anti-morale, sunt primite”, a amintit ÎPS.

488-mitropolit1„E o lucrare diavolească”

Mitropolitul a pus articolul din ZdG din 4 septembrie 2014 pe seama deciziilor Sinodului BOM din zilele de 3-4 septembrie. „ Noi până acum am vorbit. Dar, un cuvânt mai apăsat am pus la ultima şedinţă a Sinodului BOM. Atunci am emis aceste documente care ne explică mai detailat ce se întâmplă acum în societate. Şi iată că a doua zi apar toate aceste articole, fotografii, emisiuni, asupra BOM”, a menţionat ÎPS Vladimir. „Niciodată nu am fost ascuns de ochiul omului. Şi dacă mulţi vorbesc că mitropolitul locuieşte în Ialoveni sau în Truşeni, eu întotdeauna, să ştie fiecare, eu locuiesc în mitropolie. La primul etaj muncesc zilnic, iar la al doilea, locuiesc. De asta, şi toţi vizitatorii, nu doar în timpul lucrului, dar şi seara târziu, sună şi spun, Vlădîca, dstră toată ziua aţi fost ocupat. Acum sunteţi liber, vreau să vin la dstră, să vorbim, să vă explic câte ceva. El crede că eu toată ziulica am stat degeaba şi seara doar aştept să mai putem discuta ceva”, a declarat ÎPS.

„Iată, iubiţi credincioşi, care este mărturisirea mea. Am vrut cu adevărat să facem o conferinţă de presă. Dar, cea mai bună conferinţă de presă este aceasta. Dstră vă mărturisiţi aici, în Catedrala noastră, în biserică, de asta şi eu am făcut în faţa dstră această mărturisire. Necătând la ce s-a scris până acum… Eu cred că se va mai scrie şi mai departe. Că şi săptămâna trecută am fost în ţara vecină, în România, unde am două verişoare. A venit verişorul nostru din America. A venit sora lor din s. Colincăuţi, de und e sunt de baştină. Ne-am întâlnit, ne-am fotografiat… Poate şi acestea o să apară undeva şi o să explice altfel. De aceea, eu cred că trebuie să aveţi încredere în mitropolitul vostru, că nu vă minte şi vă spune tot adevărul. Dar, ce se întâmplă în societate e o lucrare diavolească, prin adepţii săi, care fac contra bisericii. De la început şi până la sfârşit, această luptă va continua, fiindcă diavolului nu-i place ceea ce este acum în R. Moldova. În. R. Moldova s-au redeschis bisericile, mănăstirile, avem şcoli teologice, avem mulţi preoţi pe careu eu în hirotonisesc… La moment am hirotonisiţi 1258 de preoţi. Da, sunt care mai cu teamă de D-zeu, alţii poate nu aşa bine pregătiţi, dar toţi sper să slujească cu sârguinţă bisericii”, a precizat mitropolitul.

„Vă rog pe toţi să mă iertaţi”

Acesta a mai mărturisit că iarna merge în România, la munte, în oraşul Olăneşti. „Ştiţi că am avut două intervenţii chirurgicale la coloana vertebrală. Am probleme cu spatele, cu picioarele, am multe pietre şi nisip la rinichi, iar în fiecare an plec la munte să beau apă de munte şi să spăl aceste pietricele ca să pot sluji pe parcursul anului mai liniştit şi fără durere”, a mai declarat ÎPS, care a încheiat spovedania publică prin a-şi cere iertare de la credincioşi.

„Eu îmi cer iertare că v-am adus pe d-stră în aşa o eroare, probabil sufletească, când aţi auzit despre ceea ce face mitropolitul vostru, dar eu sper că dacă era să fac unele prostii, era posibil să le fac atunci când aveam 20-30-40 de ani, şi nu acum, când am împlinit anul acesta 62 de ani. Vă mulţumesc pentru buna înţelegere. Nu vă lăsaţi pradă diavolului. Nu vă lăsaţi înjosiţi, că sunteţi creştini ortodocşi. Necătând la toate greutăţile, BOM, mitropolitul Vladimir cu tot Sinodul va lupta contra diavolului şi dezordinii din această societate… Vă mulţumesc că aţi avut răbdarea să ascultaţi această spovedanie a mea şi vă rog pe toţi să mă iertaţi”.

Publicitate
Publicitate
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

Italia elimină obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din UE

Italia a decis să elimine obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din statele Uniunii Europene, începând cu 1 februarie, relatează…
Italia elimină obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din UE

Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile este o sfidare a acțiunilor de refor…
Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

Analiză. Care sunt următorii pași ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina?

Aliaţii din cadrul NATO trimit întăriri în estul Europei ca răspuns la comasarea de către Rusia a peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, se arată într-o analiză Reuters, care prezintă provocările şi d…
Analiză. Care sunt următorii pași ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina?