Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Parlamentul i-a făcut milionari

Parlamentul i-a făcut milionari

Majoritatea deputaţilor din actualul Parlament, mandatul căruia expiră în mai puţin de două luni, au avut patru ani plini de prosperitate şi bunăstare financiară. Deşi au declarat că salariul de funcţie este modest, aleşii poporului au adunat în toată această perioadă averi de milioane, cumpărându-şi maşini de zeci de mii de euro, construindu-şi case de lux cu mai multe niveluri sau deschizându-şi conturi grase în bănci.

Deputăţia poate aduce nu doar notorietate, vizibilitate publică, un salariu garantat sau şansa de a schimba situaţia din ţară, prin legile pe care ai posibilitatea să le promovezi. Cel puţin în R. Moldova, „meseria” de deputat te poate ajuta să treci de la o Dacie la JEEP sau BMW X5, sau de la un apartament modest la o casă de milioane. ZdG a verificat şi comparat declaraţiile deputaţilor cu privire la venituri şi proprietăţi din 2009-2010, ani în care veneau în Legislativ, şi cele din 2013, când mandatul lor ajungea aproape de final. Iar diferenţele, la majoritatea dintre ei, sunt evidente.

490-cormanCasa preşedintelui Corman

Igor Corman, fost ambasador al R. Moldova în Germania, actual preşedinte al Legislativului, venea în Parlament doar cu un BMW 525 procurat în 2008. În 2010, fiind deja deputat, acesta a cumpărat un lot de pământ în Chişinău, iar conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2013, fiind deputat, şi-a construit pe acel teren o casă de locuit cu o valoare cadastrală de peste 2 mln. de lei. Imobilul are nu mai puţin de 185 m.p. şi se află în sectorul Râşcani al capitalei, într-o zonă cu mai multe case de lux care aparţin diferitor funcţionari, de la deputaţi la judecători şi procurori. Casa este păzită tot timpul de doi poliţişti, care stau într-o cabină instalată chiar în faţa porţii. Aceştia ne-au spus că îl păzesc pe Igor Corman, după ce acesta a devenit preşedintele Parlamentului.

Autorizaţia pentru construcţia imobilului a fost obţinută de către Galina Corman, soţia preşedintelui Parlamentului, pe data de 29 martie 2011. Anterior, cei doi soţi au locuit (sau cel puţin au avut viza de reşedinţă) într-un apartament de pe str. Mitr. Gurie Grosu, înscris pe numele tatălui speakerului, Mihail Corman. În martie 2014 acel apartament, procurat de familia Corman încă în 1999, a fost vândut.

490-palihoviciSoţii Palihovici cu imobil în Durleşti

În 2010, Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului, deţinea un teren pentru construcţii şi o construcţie nefinisată în or. Durleşti, un apartament de 85 m. p. în Chişinău, un Mercedes fabricat în 2003, dar şi un credit de aproximativ jumătate de milion de lei, luat de la Moldinconbank. La începutul lui 2014, deputata menţiona că deţine un teren, o casă de locuit de 300 m. p., construită pe acel teren şi evaluată de Cadastru la aproape un milion de lei, un Peugeot cumpărat în 2013 şi fabricat în 2012, pe care-l conduce prin mandat, dar şi acelaşi credit de jumătate de milion din 2010, plus alte două a câte 150 de mii de lei. Doar un credit din cele trei este pe numele deputatei, celelalte două fiind pe numele soţului său.

Conform informaţiilor de la Cadastru, casa în care locuieşte Liliana Palihovici, care este căsătorită cu Sergiu Palihovici, secretar general adjunct al Guvernului, ex-şef al Oficiului Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat, a fost dată în exploatare în mai 2012. Cu câteva luni înainte, terenul pe care este construit imobilul era pus în gaj la Moldinconbank pentru acel credit de jumătate de milion de lei.

490-casa-dodonMilioanele lui Dodon şi tranzacţia cu un coleg

Igor Dodon a intrat în Parlament ca deputat PCRM. În perioada parlamentară, l-a părăsit pe Voronin şi a preluat Partidul Socialiştilor, fiind acum liderul acestei formaţiuni. Perioada în care a fost deputat nu i-a adus lui Dodon doar notorietate, ci şi o avere substanţială. În 2009-2010, acesta declara un apartament cu două odăi de 50 m. p. pe str. Calea Orheiului din Chişinău şi o maşină, Toyota Land Cruiser. În 2013, Dodon şi-a schimbat apartamentul pe o casă de locuit în Chişinău, cu două niveluri, despre care ZdG scria în august 2013, la câteva săptămâni după ce acesta intra oficial în posesia sa. Imobilul este estimat oficial la 2 mln. de lei, valoarea sa de piaţă fiind însă mult mai mare. Tot în 2013, deputatul şi-a procurat şi o maşină, Toyota Rav 4.

Anul trecut, Dodon a beneficiat şi de un credit de 1,47 mln. USD de la Victoriabank, cu o rată a dobânzii de doar 8%. Conform declaraţiei din 2013, liderul socialiştilor şi-a vândut apartamentul de 50 m.p. cu 735 de mii de lei, adică cu aproximativ 40 de mii de euro. Cumpărătorul este colegul său de partid, Corneliu Furculiţă, persoana responsabilă de evidenţa contabilă în PSRM. Furculiţă se regăseşte în lista PSRM pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, fiind pe locul 13.

Deputaţi în casă nouă

În 2009, după ce a ajuns pentru prima dată în Parlament, deputatul Valeriu Munteanu declara că deține o casă de locuit în s. Floreni, r. Anenii Noi, localitatea sa de baștină  de 143 m.p. În 2012, casa a fost înregistrată la Cadastru având 220 m.p., fiind evaluată la 146 mii de lei.

ERATĂ: În ediția ZdG din 9 octombrie 2014, în articolul „Parlamentarul i-a făcut milionaria fost prezentată informația precum că, deputatul Valeriu Munteanu locuiește într-o casă în Chișinău, evaluată la 1,4 mln. de lei, dobândită în 2012. De fapt, acest imobil de 220 m.p. se află în s. Floreni, r. Anenii Noi și este evaluat de Cadastru la 144 mii de lei. ZdG își cere scuze pentru această eroare regretabilă. Menționăm că a fost o confuzie care nu a fost produsă din reavoință, ci din cauza faptului că, în declarația cu privire la venituri și proprietăți a deputatului pe anul 2013 era indicat că a dobândit un imobil în 2012, care avea o altă suprafață decât cel pe care l-a indicat în declarația cu privire la venituri și proprietăți din 2009. De fapt, conform informațiilor oferite de către Valeriu Munteanu, la mijloc este vorba despre același imobil, doar că, acesta a fost înregistrat la Cadastru în anul 2012, iar oficialii instituției au indicat la metraj și mansarda casei.

Valeriu Streleţ s-a mutat, în 2012, într-o casă nouă, estimată de Cadastru la 2 mln. de lei. Casa este în sect. Râşcani, foarte aproape de cea a preşedintelui Parlamentului, Igor Corman. În acelaşi an, 2012, Streleţ şi-a procurat două maşini, un Audi Q5 şi un Volskwagen Touareg, ambele fiind fabricate în 2012. De remarcat, însă, faptul că Streleţ deţine un SRL, Bioprotect, care i-a adus doar anul trecut venituri de peste 3 mln. de lei.

În 2013, un alt deputat s-a mutat în casă nouă. Este vorba despre Petru Ştirbate, care a declarat că deţine un imobil de 173 m.p. Acesta deţine, din perioada 2012-2013, şi mai multe terenuri, unul dintre ele forestier. În 2011 şi 2013, deputatul şi-a procurat un Jeep Compas şi o barcă şi şi-a deschis mai multe conturi bancare, în care deţine peste 1 mln. de lei. Până a ajunge în Parlament, Ştirbate declarase că deţine doar două automobile. Şi colegul acestuia, Petru Vlah, devenind deputat, şi-a cumpărat casă de locuit, de 400 m. p. În 2012, acesta şi-a mai cumpărat, în leasing, un BMW X3.

De la Dacie, la JEEP şi BMW

Veronica Abramciuc venea în Parlament, din postura de deputat PCRM, în 2010 cu două terenuri şi două apartamente. În 2013, aceasta a declarat că deţine 1/3 dintr-un SRL, dar şi un teren în pădure, luat în arendă de la Agenţia „Moldsilva” în 2010. Conform informaţiilor de la „Moldsilva”, terenul,  de 0,25 ha, se află în pădurea de lângă Vadul lui Vodă. Anul trecut, Abramciuc a vândut unul dintre cele două apartamente (cu o cameră), dar, în schimb, şi-a umplut conturile. Aceasta deţinea, anul trecut, în mai multe conturi bancare deschise în 2012 şi 2013 nu mai puţin de 62 mii USD, 11 mii de euro şi 54 mii de lei.

Atunci când a venit în Parlament, Anghel Agache declara două apartamente în Chişinău şi două maşini, o Dacia Logan şi un Volkswagen Passat. După trei ani de deputăţie, Agache a devenit, practic, latifundiar, el declarând nu mai puţin de 47 de terenuri agricole şi unul forestier. Acesta a trecut de la Dacia Logan la maşini mult mai scumpe, declarând în 2013 un Mercedes CLS estimat la 346 mii de lei, un Jeep Grand Cherokee de peste jumătate de milion de lei şi un BMW X5. Tot în această perioadă, deputatul şi-a deschis şi firmă, SRL Tehnodava, specializată în construcţii, şi tot fiind deputat, s-a căsătorit cu Elena, fiica şefului de la Apă-Canal, Constantin Becciev.

Comunist, arendaş de pădure nedeclarată

Alexandr Bannicov venise în Legislativ fără loc de trai, cel puţin conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi din 2010, şi doar cu un Chevrolet de 200 de mii de lei şi o cotă de o pătrime dintr-un SRL, Timetron-Imobil. În 2013, acesta a declarat deja că deţine un teren, o casă de locuit evaluată la 1,4 mln. de lei, două apartamente şi trei automobile. Toate deţinute încă de dinainte de a fi deputat. Doar că, amintim, acestea nu se regăseau în declaraţia sa depusă în 2010. Fiind deputat, Bannicov şi-a mai deschis două firme, SRL Tina şi SRL Tina Service. ZdG scria în august 2014 că deputatul comunist este şi arendaş de pădure. Firma SRL „Betalan”, administrată de familia sa, arendează 30 ha în Ocolul Silvic Ghidighici. Nici firma, nici terenul nu se regăsesc, însă, în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi a alesului poporului.

490-masini

Aleşii poporului preferă maşini de teren

Deputatul Ion Ceban, atunci când a venit în Parlament, nu declarase nici maşină, nici loc de trai. În 2013 acesta a declarat deja două terenuri, un automobil şi două conturi bancare, din 2012, în care ţine aproape 200 de mii de lei. Deputăţia l-a ajutat şi pe Iurie Chiorescu să obţină un loc de trai, mai exact, un apartament de 97 m. p., procurat în 2013, cu o valoare cadastrală de peste jumătate de milion de lei. Colegul acestuia, Alexandru Cimbriciuc, avea în 2009-2010 o casă de locuit în Soroca, o clădire şi o firmă, SRL Ciuan-Pu, care deţine o agenţie de pază. În 2013 acesta a declarat, în plus faţă de anul 2010, două terenuri, un apartament de 107 m. p. cumpărat în 2012, dar şi trei maşini, printre care un Range Rover şi o Toyota, fabricate în 2013, dar şi o Dacie, din 2012. Deputatul a menţionat, însă, că niciuna dintre maşini nu îi aparţine, ele aflându-se în folosinţă, iar o alta fiind deţinută prin mandat. În 2013, Cimbriciuc a mai declarat o firmă, SRL Turtica.

Şi Dumitru Diacov, deşi este unul dintre cei mai longevivi deputaţi, în actualul Parlament şi-a sporit averea. În 2013, acesta a intrat în posesia unui Range Rover fabricat în 2012, pe care-l conduce prin mandat, iar în 2010, a devenit posesorul unui Mercedes. Acesta deţine şi depozite de peste un milion de lei, suplinite inclusiv în perioada deputăţiei. Fiind deputat, şi-a suplinit garajul cu o Honda CRV şi Anatolie Dimitriu. Acesta şi-a procurat automobilul în anul 2011. În 2013, Dimitriu şi-a deschis un cont în care deţine peste 55 de mii de lei.

Simion Furdui deţinea, înainte de a ajunge în Parlament, o casă de milioane pe str. Aerodromului şi mai multe maşini. În 2013, deputatul şi-a construit şi o casă de vacanţă, iar banii, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, provin dintr-un credit. La fel a procedat şi Valeriu Ghileţchi, care, deţinând până la venirea în Parlament două case de milioane în Chişinău, deţine, din 2012, 27% dintr-un spaţiu comercial, dar şi o maşină, Nissan Terrano, din acelaşi an. Automobil a fost fabricat în 2001. Ghileţchi a contractat un credit de 288 mii de lei în acelaşi an, 2012. Probabil că, din salariul de deputat, Miron Găgăuz, fost şef al Căilor Ferate, şi-a luat un BMW X5, pe care-l conduce prin comodat din 2011. Mihai Godea conducea, până a fi deputat, o Dacia Logan. Din 2013 acesta conduce o Honda CRV. Fiind deputat, şi-a completat garajul şi Chiril Lucinschi. Acesta deţine trei maşini, procurate după 2010: Hyundai Tucson, Land Rover Freelander şi Toyota Land Cruiser, toate dobândite în leasing.

Maşini, case şi conturi de deputat

Deputatul Anatolie Gorilă avea, în 2010, doar un apartament cu două odăi. După ce a devenit deputat, lucrurile s-au schimbat. Acesta a intrat în posesia unui teren, a unui alt apartament, dar şi a unei vile. În 2012 şi 2013, Gorilă şi-a procurat şi două maşini, BMW 735 şi Mitsubishi Pajero. El are şi un depozit de 250 de mii de lei.

Şi Simion Grişciuc şi-a cumpărat, în perioada cât a fost deputat, un apartament de 135 m. p., dar şi alte patru construcţii, printre care şi un garaj. Deputatul deţine şi trei SRL-uri. În 2009, când intra în Parlament, Stela Jantuan nu deţinea nicio proprietate. Fiind deputată, democrata Jantuan şi-a procurat o casă de locuit, un Mitsubishi Lancer şi o Mazda 2. Ea şi-a deschis şi trei conturi bancare, în care ţine peste 200 de mii de lei.  După ce a devenit deputată, Ala Mironic şi-a deschis şi ea două depozite, în care ţine nu mai puţin de 360 mii de lei. La fel a procedat şi colegul ei de partid, Victor Mândru, care are peste 400 de mii de lei în bănci.

Comuniştii, în opoziţie, dar cu achiziţii

Alexandr Petkov, chiar în acest an, 2014, şi-a îmbunătăţit condiţiile de trai, procurându-şi un apartament de 93 m. p. În 2012, acesta şi-a cumpărat şi o maşină, Hyunday Matrix. Şi colegul său, Grigore Petrenko, fiind deputat, a trecut în casă nouă, el procurându-şi un apartament de 137 m. p. anul trecut, cu o valoare cadastrală de aproape 900 de mii de lei. În 2012, acesta şi-a cumpărat o maşină de teren, Great Wall Hover, dar a şi contractat două credite de peste 2 mln. de lei. Când a venit în actualul Parlament, Grigore Petrenko nu a declarat nicio proprietate. De precizat că Petrenko, după ce a plecat din PCRM, candidează pentru un nou mandat de deputat pe listele partidului Patria, condus de controversatul Renato Usatîi.

Şi Constantin Starîş, deputat comunist, şi-a procurat, în 2011, un apartament de 104 m. p. La fel a procedat şi deputata Maria Postoico, care şi-a cumpărat un apartament de 89 m. p. în 2013. Nae Simion Pleşca, fiind deputat, şi-a deschis două depozite, în care are nu mai puţin de 20 de mii de euro. Fiind deputată, Galina Balmoş, care până în 2010 nu deţinea nici casă, nici maşină, a declarat în 2013 un apartament de 76 m. p., dobândit în 2012, şi o Toyota Corolla, pe care o conduce, prin comodat, tot din acel an. Şi Sergiu Sârbu s-a mutat în casă nouă din postura de deputat. În 2012, acesta şi-a înregistrat la Cadastru un apartament de 68 m. p., iar pe anul trecut, a indicat şi o maşină, Toyota Rav 4. De precizat însă că Sârbu a câştigat la nunta sa, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, nu mai puţin de 34 mii de euro,  15 mii USD şi 130 mii de lei. Precizăm că, după apariția articolului în ediția tipărită, Sergiu Sârbu ne-a contactat precizând că apartamentul dobândit în 2012 l-a obținut în urma unui contract de investiții din 2008, iar în 2012, doar a înregistrat dreptul de proprietate la Cadastru. Sârbu ne-a mai spus că mașina, Toyota Rav 4 nu-i aparține lui, ci soției sale, care o conduce în bază de comodat. Totodată un alt deputat, Oleg Sârbu, după ce a devenit deputat, şi-a procurat aproape 250 ha de teren agricol.

490-domentiVecinii comunişti din duplexul de milioane

Oxana Domenti, deputată pe listele PCRM, şi-a achiziţionat, în 2011, un imobil de lux în Chişinău, estimat de Cadastru la 1,6 mln. de lei. În 2012, parlamentara şi-a luat şi o maşină de teren, un Mitsubishi Outlander. Oxana Domenti este soţia lui Victor Domenti, care a fost vicepreşedinte la Victoriabank. Conform informaţiilor de la Cadastru, cei doi au intrat în posesia imobilului în martie 2011, cumpărându-l de la Iurii Luncaşu, un om din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Anterior, deputatul PCRM Grigore Petrenko declara că Luncaşu ar fi omul de legătură între prim-vicepreşedintele PD şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Luncaşu este, printre altele, şi un prosper om de afaceri, cu businessuri în mai multe domenii.

Soţii Domenti împart imobilul în care locuiesc, care este un duplex, cu un alt comunist, Oleg Reidman. Casa este înscrisă pe numele celor doi fii ai deputatului, Mihail şi Roman, şi a fost cumpărată de familia deputatului în august 2010, pe când Reidman era deja ales al poporului. Vânzătorul a fost acelaşi Iurii Luncaşu, cumnatul lui Vlad Plahotniuc. Ambele case au 125 m. p. şi se află pe str. Dâmbului. Recent, familiile Reidman şi Domenti au solicitat Consiliului Municipal Chişinău să li se transmită în proprietate privată 581 m. p. de teren aferent celor două case de locuit. În declaraţii, Oleg Reidman este, însă, sărac. Acesta nu are casă, în schimb, din 2013, foloseşte prin „uzufruct” un Mitsubishi Outlander.

ERATĂ: În ediția ZdG din 9 octombrie 2014, în articolul „Parlamentarul i-a făcut milionari a fost prezentată informația precum că, deputatul Valeriu Munteanu locuiește într-o casă în Chișinău, evaluată la 1,4 mln. de lei, dobândită în 2012. De fapt, acest imobil de 220 m.p. se află în s. Floreni, r. Anenii Noi și este evaluat de Cadastru la 144 mii de lei. ZdG își cere scuze pentru această eroare regretabilă. Menționăm că a fost o confuzie care nu a fost produsă din reavoință, ci din cauza faptului că, în declarația cu privire la venituri și proprietăți a deputatului pe anul 2013 era indicat că a dobândit un imobil în 2012, care avea o altă suprafață decât cel pe care l-a indicat în declarația cu privire la venituri și proprietăți din 2009. De fapt, conform informațiilor oferite de către Valeriu Munteanu, la mijloc este vorba despre același imobil, doar că, acesta a fost înregistrat la Cadastru în anul 2012, iar oficialii instituției au indicat la metraj și mansarda casei.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnaliştii pentru integritate in serviciul public desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.