Principală  —  IMPORTANTE   —   Șefa statului convoacă astăzi ședința…

Șefa statului convoacă astăzi ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană

Foto: presedinte.md

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, convoacă miercuri dimineață, 11 ianuarie, ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE).

Membrii Comisiei vor face totalurile progresului obținut, în 2022, în realizarea Planului de acțiuni pentru îndeplinirea condițiilor înaintate R. Moldova, în contextul acordării statutului de țară candidată la UE. De asemenea, vor fi discutate prioritățile de integrare europeană pentru acest an, conform Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

Anterior, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a declarat că, în ceea ce privește Planul de acțiuni pentru implementarea celor 9 măsuri propuse de Comisia Europeană (CE), s-a înregistrat „un progres vizibil în punerea în operă a măsurilor”. În anumite cazuri, potrivit ministrului, s-a atestat o ușoară întârziere în realizarea acțiunilor, dar „cele mai multe dintre ele sunt înfăptuite” și doar se așteaptă publicarea acestora în Monitorul Oficial.

Decretul privind constituirea CNIE a fost semnat de președinta Maia Sandu în aprilie 2022. Potrivit Președinției, Comisia coordonează eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană, inclusiv implementarea reformelor asumate de țara noastră prin angajamentele față de Uniunea Europeană.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.