Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Maia Sandu convoacă pentru…

Președinta Maia Sandu convoacă pentru joi Comisia Națională pentru Integrare Europeană și CSS

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru dimineața zilei de joi, 24 noiembrie, ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE). Membrii comisiei vor evalua progresul obținut în realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată la UE.

De asemenea, vor fi discutate prioritățile de integrare europeană pentru perioada următoare.

Tot joi, potrivit instituției prezidențiale de la Chișinău, în prima parte a zilei, șefa statului a convocat ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pentru a fi discutate provocările ce țin de asigurarea cu resurse energetice a țării noastre.

Ultima dată, Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit, pe 4 octombrie, în ședință „pentru a evalua gradul de implementare a reformelor și a stabili acțiunile ce urmează a fi realizate în viitorul apropiat”. Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a declarat atunci că, în ceea ce privește Planul de acțiuni pentru implementarea celor 9 măsuri propuse de Comisia Europeană (CE), s-a înregistrat „un progres vizibil în punerea în operă a măsurilor”.

În anumite cazuri, potrivit ministrului, s-a atestat o ușoară întârziere în realizarea acțiunilor, dar „cele mai multe dintre ele sunt înfăptuite” și doar se așteaptă publicarea acestora în Monitorul Oficial.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.

Obținerea statutului de stat candidat reprezintă o etapă importantă în procesul de aderare la UE și se acordă de toate cele 27 de state membre ale UE care decid unanim.