Principală  —  IMPORTANTE   —   Petru Merineanu, cumnatul fostului președinte…

Petru Merineanu, cumnatul fostului președinte socialist al R. Moldova Igor Dodon, care a încercat să înghită o recipisă, plasat în arest la domiciliu. Procurorii anunță că vor contesta decizia magistraților la Curtea de Apel Chișinău

Procuratura Anticorupție (PA) anunță vineri, 9 septembrie despre transferarea în arest la domiciliu, în urma deciziei luate de către magistrați, a lui Petru Merineanu, complice al ex-președintelui Igor Dodon, în dosarul de îmbogăţire ilicită şi spălarea banilor.

Procurorii anticorupţie consideră încheierea instanţei ca fiind „neîntemeiată”, urmând să o conteste cu recurs la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 3 zile.

Magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au examinat vineri după masă demersul procurorului anticorupţie cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe o perioadă de 30 zile, în privinţa lui Petru Merineanu, cumnatul fostului șef de stat Igor Dodon, care a încercat să înghită o recipisă în timpul perchezițiilor desfășurate în cadrul dosarului penal în care este vizat ex-președintele.

Totodată, potrivit PA, în cadrul aceleiaşi şedinţe s-a examinat şi cererea avocatului înaintată în interesele învinuitului cu privire la revocarea sau înlocuirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv cu o măsură mai blândă.

„Aşadar, deşi procurorul anticorupţie a prezentat probe noi care justifică actualitatea riscurilor ce impun necesitatea aflării complicelui vizat în arest preventiv, totuşi magistraţii au dispus înlocuirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv aplicată în privinţa acestuia în arest la domiciliu, cu prelungirea măsurii pe un termen de 30 zile”, notează Procuratura.

Petru Merineanu s-a aflat până vineri, 9 septembrie, în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din capitală.

Publicitate
Publicitate

Procurorii anticorupție au descins marți, 24 mai, cu percheziții la mai multe locații care aparțin familiei fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Tot marți, Igor Dodon și încă o persoană au fost reținuți pentru 72 de ore, în timpul percheziţiilor fiind descoperite sume mari de bani şi documente, iar cumnatul lui Igor Dodon, Petru Merineanu a încercat să distrugă unele probe, prin înghiţire.

Atunci, în cadrul unui briefing de presă, Elena Cazacov, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție (PA), a declarat că una din persoanele, la care au fost efectuate percheziții, a încercat să distrugă înscrisurile care confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 de mii de euro. Aceasta nu a oferit niciun nume.

Pe 24 mai, perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.  

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.

Publicitate
Publicitate